Ce se ascunde în spatele celor 25 de OUG-uri: Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar

Autor: Roxana Rosu 04.02.2020

Guvernul a aprobat marţi ordonanţa de urgenţă care reglementează utilizarea trotinetelor electrice, stabilind că pentru folosirea acestui mijloc de transport pe drumurile publice conducătorul trebuie să aibă minim 14 ani, iar viteza maximă admisă este de 25 km/h. 

Actul normativ stabileşte şi obligativitatea purtării căştii de protecţie la utilizatorii sub 16 ani şi interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în scopul sporirii siguranţei şi cursivităţii circulaţiei rutiere prin separarea fluxurilor de trafic, este necesară conducerea trotinetei electrice pe pista pentru biciclete.

În situaţia în care aceasta lipseşte, pentru reducerea riscului ridicat de dezechilibrare, la care este supus conducătorul trotinetei electrice atunci când se deplasează pe sectoarele de drum deschise circulaţiei tuturor categoriilor de autovehicule se impune ca circulaţia trotinetei electrice să se efectueze numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.

Circulaţia pe trotuare este interzisă pentru trotinetele electrice.

În schimb, trotinetele electrice se asimilează pietonilor şi conducătorii de vehiculeelectrice a căror viteză maximă nu depăşeşte 6 km/h.

Ordonanţa defineşte trotineta electrică ca ”vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric”.

În plus, bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare. 

Cercetarea legislaţiei rutiere a altor state europene cu privire la circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice a relevat următoarele: - este interzisă în state precum: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; - este permisă în state precum: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franţa şi Olanda; - nu este reglementată.

De asemenea, Guvernul consideră că se impune interzicerea conducerii pe drumurile publice a altor vehicule decât cele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în special a vehiculelor cu autoechilibrare, bazate pe conceptul de echilibru instabil inerent care necesită un sistem de control auxiliar pentru menţinerea echilibrului (spre exemplu, monocliclu electric, Segway, hoverboards, u-wheels).