Calculele finale înaintea moţiunii.Ciolacu este convins că demite Guvernul: Avem peste 233 de voturi

Autor: Teodor Bobei 04.02.2020

Iniţiativa de demitere a Guvernului Orban este susţinută de PSD, UDMR şi de grupul parlamentar "Forţa Naţională", iar preşedintele interimar al social-democraţilor Marcel Ciolacu susţine că PSD are peste 233 de voturi pentru moţiune. Care este situaţia votului în Parlament în acest moment.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Înainte de depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configuraţia parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România şi PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.

Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităţilor naţionale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenţilor.

Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenaţi 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar şi din grupul Forţa Naţională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleşcanu şi Graţiela Gavrilescu.

"Partidul Forţa Naţională, întrunit în Biroul Permanent Central, a hotărât susţinerea moţiunii de cenzură iniţiată de PSD împotriva guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, pe motivul înlăturării incompetenţilor şi incompetenţei de la conducerea ţării, respectiv a înlăturării de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar intereselor străine, regim care a atacat toate instituţiile democratice parlamentare, a subminat şi continuă să submineze economia naţională, afectând direct nivelul de trai al majorităţii românilor şi viitorul ţării", se arată într-un comunicat emis, marţi, de Forţa Naţională.

Recent, deputaţii Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu, membri ai partidului "Forţa Naţională", împreună cu deputatul Corina Bogaciu au trecut în grupul parlamentar al PSD, potrivit unei informări depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Totodată, deputatul Georgian Pop s-a alăturat grupului social-democraţilor. El a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a reînscris în PSD la finalul anului 2019, pentru că are încredere că ”Marcel Ciolacu va duce proiectul de reformare al stângii mai departe”.

Întrebat de câte voturi se bazează iniţiatorii moţiunii de cenzură, acesta a spus că de ”suficiente, adică mai mult de 233”.

De asemenea, el a spus că se va întâlni şi cu liderul ProRomânia, Victor Ponta”, ”posibil în această seară (marţi seara - n.r.)”, dar şi cu alţi parlamentari.

Astfel, în cazul în care negocierile cu Pro România dau roade, PSD îşi asigură fără dubii victoria de marţi din Parlament.

De asemenea, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toţi parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.

Deputatul PSD Petre-Florin Manole este de părere că voturile necesare ar putea veni din partea minorităţilor sau din partea deputaţilor neafiliaţi.

"Dacă lucrurile nu se schimbă din punct de vedere al poziţionării fiecăruia dintre grupuri, ar mai fi nevoie de trei parlamentari care să susţină moţiunea de cenzură. Există un număr de parlamentari neafiliaţi care s-au dovedit şi în trecut că au opinii diferite şi minorităţile rareori în acest mandat au fost un bloc compact", a declarat deputatul PSD Petre-Florin Manole, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Aripa dreaptă a Parlamentului, formată din PNL, USR şi PMP, dar şi ALDE, se va coaliza şi se va opune demiterii Guvernului Orban.

ALDE nu va vota moţiunea de cenzură, însă, Călin Popescu Tăriceanu consideră că aceasta ar putea trece: "Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moţiunea de cenzură are foarte multe şanse să treacă şi alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban suţinută de PSD, UDMR şi grupul "Forţa Naţională" va fi dezbătută în plenul reunit, joi, de la ora 12.00.

Preşedintele interimar al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă moţiunea de cenzură nu va trece, PSD va ataca legea la Curtea Constituţională.