​Romgaz, primul pas în achiziţia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep: pe 11 martie 2020, acţionarii sunt chemaţi să voteze achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă

Autor: Tibi Oprea 04.02.2020

Romgaz (SNG), producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul român, a anunţat marţi seară la Bursă că pe 11 martie convoacă acţionarii pentru a aproba primul pas în intrarea pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în locul americanilor de la ExxonMobil: achiziţionarea unor servicii juridice de consultanţă.

“Aprobarea achiziţionării de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare externă a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. pentru negocierea şi după caz achiziţia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep”, este primul punct pe ordinea de zi pe care trebuie să îl voteze acţionarii companiei, printre care Ministerul Energiei cu o deţinere de 70%, dar şi fonduri de pensii Pilon II.

În toamna anului 2019, Adrian Volintiru, CEO-ul Romgaz, spunea pentru ZF că intenţionează să achiziţioneze un pachet de 15%-20% şi să intre patener cu Petrom în cel mai mare proiect energetic offshore al României din 1989 încoace.

De altfel, ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat la începutul anului 2020 că şi-ar dori ca Romgaz să facă parte din viitorul consorţiu care va explora Neptun Deep, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Romgaz va primi undă verde din partea statului român pentru achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă.

Acţiunile Romgaz se tranzacţionează în scădere cu 6,6% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 61,6 milioane lei, emitentul ajungând la o valoare bursieră de 13,35 miliarde lei capitalizare. Spre comparaţie, indicele principal BET are o scădere de 0,12% în aceeaşi perioadă.