Euler Hermes: Numărul de insolvenţe din România s-a aflat pe un trend descendent în ultimii doi ani, dar tendinţa se va inversa şi se va înregistra o creştere de 3% în 2020

Autor: Roxana Rosu 06.02.2020

Numărul de insolvenţe din România s-a aflat pe un trend descendent în ultimii doi ani, dar tendinţa se va inversa în perioada următoare, pe fondul încetinirii creşterii economice, al accentuării dezechilibrelor macro şi al creşterii incidentelor de neplată, sunt de părere analiştii Euler Hermes, care prognozează o creştere de 3% în 2020.

”În România, ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani (-21.5% în 2019 /-8.8% în 2018) să-şi modifice sensul. Încetinirea creşterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global şi accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic.  De asemenea, în plan microeconomic constatăm o creştere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuţie cu precădere non-alimentar, construcţii şi sectoarele aferente – metale, materiale de construcţii, agricultură”, declară Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes România, companie specializată în asigurarea de credit comercial şi activă în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor. 

În plus, în tot mai multe domenii se observă o subţiere generalizată a marjelor de profit, fie din cauza  menţinerii ori creştere a volumelor, fie din creşterea costurilor fixe.