Daniel Anghel, Partener PwC România: O nouă obligaţie -Informaţiile privind operaţiunile cu afiliaţi vor fi raportate în formularul 394. ANAF le va utiliza în analiza preţurilor de transfer

Autor: Daniel Anghel, Partener, Liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică, PwC România 06.02.2020

Operaţiunile taxabile din perspectiva TVA realizate între persoane afiliate ar urma să fie declarate în formularului 394, potrivit unui proiect de ordin publicat de ANAF. Introducerea acestei obligaţii nu este în directă legătură cu scopul declaraţiei 394, respectiv declararea operaţiunilor de pe teritoriul naţional în scopuri de TVA, ci cu analiza de risc privind preţurile de transfer. În expunerea de motive a proiectului se arată că numărul tranzacţiilor cu afiliaţi este foarte mare raportat la numărul total al tranzacţiilor realizate şi că  ”din analiza acţiunilor de inspecţie fiscală efectuate, s-a constatat faptul că se întȃlnesc cazuri în care tranzacţiile efectuate între persoane afiliate sunt realizate la un preţ inferior celui de piaţă, în detrimentul afiliaţilor romȃni şi, implicit, a bugetului general consolidat”.

În prezent, prin formularul 394, plătitorii de TVA declară toate operaţiunile naţionale, iar forma lui actuală a suferit o serie de modificări în 2016 când volumul informaţiilor pe care contribuabilii ar fi trebuit să le declare a fost mult extins. Din cauza nemulţumirii create de povara administrativă pe care o aducea, ANAF a făcut o serie de ajustări şi îmbunătăţiri. Aşadar, este vorba de un formular a cărui complexitate şi dificultate de completare este cunoscută. Declararea operaţiunilor realizate cu afiliaţi în cadrul formularului 394 va impune un nou efort de conformare, mai ales, pentru cei care au un număr ridicat de tranzacţii.

Modificările propuse vizează obligaţia de a preciza calitatea de persoană afiliată, definită de Codul fiscal, prin bifarea casetelor corespunzătoare pentru fiecare furnizor / beneficiar al persoanei impozabile înregistrată în scopuri de TVA care depune declaraţia informativă.