Ţara unde cu un salariu poţi cumpăra o pungă de orez: Hiperinflaţia a ajuns la 10.000% în 2019

Autor: Eduard Ivanovici 14.02.2020

Rata inflaţiei de anul trecut din Venezuela nu a atins numărul prezis de Fondul Monetar Internaţional (FMI) de 200.000%, însă a reuşit să atingă un număr aproape la fel de îngrijorător de aproximativ 10.000%, potrivit AFP.

Banca centrală a Venezuelei a declarat că inflaţia a atins 9.585%, mai mult decât cifrele publicate de parlamentul controlat de opoziţie de 7.374%. Totul se întâmplă într-un an în care bolivarul venezuelean, moneda naţională a Venezuelei, s-a devalorizat cu 98,6%, fapt ce a transformat dolarul american în noua monedă de schimb a statului sud-american.

Banca centrală nu se pronunţase de trei ani pe tema inflaţiei până în mai 2019, când a anunţat că inflaţia pe 2018 atinsese 130.000% şi că produsul intern brut (PIB) se înjumătăţise în ultimii şase ani.

Venezuela a trecut prin cinci ani de recesiune şi printr-o criză economică majoră care a avut efecte extrem de grave asupra salariilor şi economiilor. Astfel, sărăcia a ajuns la cote inimaginabile, 4 milioane de oameni părăsind ţara în ultimii ani.

Preşedintele Nicolas Maduro dă vina pe embargoul impus anul trecut de Statele Unite asupra petrolului din Venezuela. Petrolul generează aproximativ 96% din veniturile ţării, însă Venezuela produce în prezent 900.000 de barili pe zi, comparativ cu 3,2 milioane în urmă cu un deceniu.

Criticii preşedintelui spun că proasta gestionare a guvernului reprezintă principalul factor pentru situaţia în care se află ţara, subliniind politicile tiranice ale preşedintelui care nu au reuşit să ţină infrastructura în limitele impuse de criza financiară.

Penele de curent sunt din ce în ce mai dese în Venezula, în special în regiunile vestice.