Petrom, afaceri de 25,5 mld. lei în 2019 cu un profit de 3,6 mld. lei. Neptun Deep, sub semnul întrebării

Autor: Liviu Popescu 07.02.2020

♦ Chiar dacă în 2019 şi-a diminuat profitul cu 11% faţă de 2018, Petrom vrea să dea dividende cu 15% mai mari, respectiv un randament de 7,3% ♦ Acţiunile cresc la Bursă.



OMV Petrom (SNP), cea mai mare mare companie listată la Bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, a încheiat anul 2019 cu vânzări de 25,5 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 11%, la circa 3,6 mld. lei, arată datele publi­cate joi la Bursă.

Chiar dacă în 2019 a avut un profit în scădere, conducerea Petrom a anunţat joi că va propune acţionarilor un dividend brut pe acţiune de 0,031 lei, în creş­tere cu 15% faţă de cel livrat anul trecut.

Prin urmare, reacţia la Bursă a fost pozitivă în contextul în care dividendul propus de Petrom echivalează cu un randament de 7,3%, arată calculele realizate de ZF.

Despre perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, cel mai mare proiect energetic offshore local, explorat de Petrom alături de americanii de la ExxonMobil şi în care până în prezent au fost investiţi 1,5 miliarde de dolari, conducerea Petrom spune că este dornică să îl vadă realizat, dar este nevoie de schimbări la legea offshore. „Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat şi salutăm iniţiativele de accelerare a reîn­toarcerii la o piaţă liberalizată aduse de OUG 1/2020. Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activităţile offshore“, se arată în raportul anual al Petrom semnat şi de CEO-ul Christina Verchere.

Prin modificările la legea offshore, Petrom se referă la renunţarea sau relaxarea condiţiilor fiscale introduse de Parlament în 2018. Însă cu un guvern demis prin moţiunea de cenzură, cel mai probabil aceste modificări nu se vor poziţiona pe agenda parlamen­tară în perioada următoare.

Cel mai probabil alături de Petrom vor activa şi alte companii la Neptun Deep în contextul în care americanii de la Exxon au anunţat că inten­ţionează să vândă din deţinere ca parte a unui pro­gram accelerat de vânzări în urma presiunii investitorilor. Iar Romgaz s-a arătat deja interesată.