Agrobusiness. Efectele zăpezii asupra culturilor agricole se simt prea puţin. „Mai avem nevoie de 200-250 de litri de apă pentru a reface deficitul de apă din sol“

Autor: Florentina Niţu 10.02.2020

Mult aşteptata de către fermieri zăpadă şi-a făcut prezenţa în majoritatea judeţelor din ţară, însă fermierii susţin că aportul de apă adus solului este încă prea mic pentru a reface deficitul acu­mulat în cele două luni şi jumătate de iarnă. Ei susţin că ar mai fi nevoie de precipitaţii de 200-250 de l/mp.

„După seceta din toamnă am avut în noiembrie precipitaţii de 70 l/mp şi nici nu s-a putut ara în condiţii normale, iar acum zăpada ne-a dat 15 litri de apă, ceea ce tinde spre zero. Avem nevoie de 200 de litri de apă pentru a repara deficitul din sol“, a spus  Dan Arghir, preşedintele cooperativei agricole Răzeşii Moldavi, formată din 11 fermieri din judeţul Galaţi.  Fermierul cultivă cereale pe 1.600 de hectare şi spune că la grâu, rapiţă, orz, orzoaică şi secară ar putea avea de suferit producţiile, diminuându-se semnificativ, dacă nu se reface deficitul de apă din sol din prezent. În urmă cu o săptămână fermierii spu­neau că „sunt porţiuni de grâu care tind să se usuce“, iar precipitaţiile erau esenţiale pentru resuscitarea lor.

„La noi în Arad nu a nins. Am avut acum trei săptămâni precipitaţii de 49 l/mp, dar mai avem nevoie de 250 de litri pentru a reface deficitul de apă din sol. Nu cred că o să mai ningă la noi, dar se anunţă precipitaţii pentru săptămâna viitoare. Este lipsă acută de apă în sol, pentru că noiembrie şi decembrie au fost fără zăpadă, iar în ianuarie au fost precipitaţii puţine“, spune Dan Herţeg, proprietarul Agro Raluca, care exploatează 2.600 de hectare în judeţul Arad. Institutul Naţional de Meteorologie anunţă că zăpezile vor continua.

În 2018, România a avut o producţie de cereale de 31,8 milioane de tone, iar pentru 2019 reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimau o producţie de aproximativ 30 milioane de tone. Producţia de porumb raportată în 2019 a fost de 16 milioane de tone, în scădere cu 13% faţă de perioada precedentă, iar cea de grâu de 10 milioane de tone. Recolta de floarea-soarelui a fost de 3,4 milioane de tone, iar cea de orz şi orzoaică de 1,9 milioane de tone.