Industria germană iese din recesiune şi aceasta este o veste bună pentru România

Autor: Iulian Anghel 10.02.2020

Institutul de Statistică (INS) va publica în această săptămână datele din industrie, iar aşteptările sunt ca ea să revină în zona pozitivă pe fondul revenirii Germaniei după o cădere de 1,6% în 2019.



„O rază de lumină a apărut la orizontul întunecat al industriei germane”, anunţa la finalul săptămânii trecute Institutul Ifo, cu sediul la München, care urmăreşte evoluţia industriei germane.

Pe urmele unui sonaj pe care îl realizează constant, Ifo constată: companiile  se aşteaptă la o uşoară creştere a producţiei industriale. Indicele pentru aşteptările de producţie a crescut de la minus 5,3 puncte la plus 2,3 puncte, intrând în teritoriu pozitiv pentru prima dată din mai 2019 şi se pare că întreprinderile îşi vor extinde producţia.

În industria auto, deosebit de tulburată, indicele a crescut de la minus 23 de puncte la plus 3,7 puncte.

În România, INS va publica în această săptămână datele despre evoluţia producţiei industriale, iar economiştii se aşteaptă ca după câteva luni în care a fost în recesiune industria să treacă pe plus.

„Industria, care în ultimele luni a avut probleme serioase, fiind ombilical legată de industria germană, va intra în acest an pe plus pentru că industria germană, care suferă de doi ani, a ajuns pe fundul gropii, de unde nu mai ai altă cale decât să urci. Prin urmare, Germania îşi va reveni uşor-uşor şi, odată cu ea, industria României”, comentează economistul Laurian Lungu.

Industria însemană 23% din PIB-ul României, pe partea de formare, participă covârşitor la exporturi, de acea de evoluţia ei este major importantă in ansamblul economiei.