De’Longhi cumpără o fabrică ce producea componente de electrocasnice pentru Samsung. Italienii au intrat în România preluând facilităţile de producţie ale Nokia de la Cluj

Autor: Cristina Roşca 10.02.2020

Grupul italian De’Longhi, prezent local în producţie de mai puţin de un deceniu, a cumpărat o hală de 25.000 mp şi o serie de echipamente de la Jasz Plaszt Ro, o afacere antre­pre­norială din Ungaria. Italienii preiau astfel o fabrică ce producea componente pentru Samsung şi demarează în 2020 în localitatea Mădăras din judeţul Bihor producţia de componente şi electrocasnice mici.

Aici, până în decembrie, a funcţionat o fabrică de pro­du­cea subansambluri şi mase plastice şi care îl avea drept cli­ent pe gigantul sud-coreean Samsung. Firma Jasz Plaszt Ro a avut în 2018, ultimul an pentru care există date publice, afa­ceri de 55 mil. lei, în scădere cu 14% faţă de 2017. Busi­nes­sul a scăzut şi odată cu el şi numărul de sala­riaţi, care a ajuns la puţin sub 250. În cel mai bun moment, în 2014, afa­cer­ile se apropiau de 80 mil. lei şi nu­mărul de salariaţi sărea de 600.

În această nouă fabrică, De’Longhi va angaja peste 500 de persoane în total. O parte dintre salariaţi vor fi preluaţi din­tre cei care lucrau deja în fabrică, restul urmând a fi recrutaţi.

Grupul italian mai are în România facilităţi de pro­duc­ţie la Jucu, în judeţul Cluj, unde realizează espressoare şi blen­dere şi unde are peste 2.000 de angajaţi. De’Longhi, care a început producţia pe plan local în 2013, a ajuns la afaceri de 1,2 mld. lei în 2018 după o creştere de circa 30%, în linie cu avansul din ultimii ani.