Coronavirusul din China ieftineşte gazele naturale

Autor: Catalina Apostoiu 10.02.2020

♦ Decizia Chinei, al doilea cel mai mare importator de GNL din lume, a trimis preţurile la un minim istoric şi a declanşat un conflict cu furnizorii.

 



Criza legată de epidemia de coronavirus continuă să-şi pună puternic amprenta asupra pieţelor din întreaga lune. În condiţiile în care numărul morţilor creşte constant, noi cazuri sunt anunţate la nivel mondial, iar fabricile din China rămân închise, iar economiştii întâmpină dificultăţi în a evalua impactul crizei asupra economiei mondiale.

Epidemia de coronavirus cutremură piaţa gazelor, în condiţiile în care importatorii chinezi ameninţă să anuleze până la 70% din importuri în februarie, scrie Financial Times. Decizia Chinei, al doilea cel mai mare importator de GNL din lume, a trimis preţurile la un minim istoric şi a declanşat un conflict cu furnizorii, care susţin că firmele chineze îşi încalcă contractele pentru a obţine cele mai mici preţuri pe piaţa spot.

Situaţia reprezintă ultimul semn al impactului economic al epidemiei de coronavirus care este de aşteptat să erodeze puternic creşterea economiei mondiale în condiţiile în care părţi însemnate din economia chineze sunt practic blocate.

Preţurile petrolului au scăzut la rândul lor, pierzând peste 20% de la vârfurile atinse în luna ianuarie după ce coronavirusul a afectat cererea din China, cel mai mare importator de petrol din lume, potrivit CNBC.

Temerile privind oferta au crescut la finalul săptămânii trecute după ce Rusia a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a decide cu privire la o recomandare a unui comitet tehnic ce a sfătuit OPEC şi aliaţii săi să reducă producţia cu încă 600.000 de barili pe zi.

Beijingul a oferit susţinere companiilor şi pieţelor sale financiare în ultima săptămână, iar investitorii speră la noi stimulente. Pe fondul epidemiei, rata inflaţiei din China a atins un maxim pe opt ani, urcând la 5,4% pe an în ianuarie, de la 4,5% în decembrie, notează The Guardian.

China a cheltuit 31,6 mld de yuani (4,5 mld $) pentru controlarea epidemiei, a anunţat ministrul chinez de finanţe Liu Kun, adăugând că autorităţile fiscale vor continua să ofere politici favorabile pentru restrângerea epidemiei, scrie Bloomberg.

Economiştii încearcă să găsească modalităţi de a evalua impactul în timp real al coronavirusului asupra economiei mondiale. „Pentru a urmări impactul virusului asupra economiei mondiale, a trebuit să analizez factori pe care nu i-am analizat niciodată în cariera mea de 25 de ani“, a declarat Torsten Slok, economist-şef al Deutsche Bank, pentru Bloomberg.

Epidemia de coronavirus va costa economia mondială peste 217 miliarde de lire sterilne (256 mld de euro) în primul trimestru al acestui an, potrivit experţilor, scrie The Independent. Capital Economics anticipează că creşterea PIB-ului va stagna pentru prima dată în mai mult de un deceniu, chiar dacă epidemia va fi adusă sub control în viitorul apropiat.

Şi cea mai mare economie europeană, cea a Germaniei, va simţi din plin impactul coronavirusului, potrivit Euractiv. Germania, şi în special industria auto a acesteia, ar putea suferi pierderi importante în condiţiile în care China este cel mai important partener comercial al acesteia.

Epidemia ar putea slăbi creşterea economiei germane, relevă ultimele calculi ale institutului german Ifo, iar aceasta nu numai din cauza scăderii cererii chineze, dar şi pentru că firmele germane depind de muncitori şi furnizori chinezi. Dacă economia chineză s-ar contracta cu 1%, cea germană ar scădea cu 0,06%.