Creşterea deficitului comercial la 17 mld. de euro trebuie să devină o preocupare a CSAT

Autor: Iulian Anghel 11.02.2020

Problema economiei noastre este că ea are o valoare adăugată foarte mică. Este o economie comoditizată (produce mărfuri uzuale). Deseori importăm, prelucrăm importurile, cu valoarea adăugată foarte mică, folosind o forţă de muncă ieftină, şi apoi le exportăm. Desigur, credem că facem afaceri, dar cât câştigăm?, se întreabă Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), comentând rezultatele INS privind comerţul internaţional cu bunuri al României.

Potrivit preşedintelui AOAR, trebuie să renunţăm la creşterea economică de dragul creşterii - ea trebuie să existe, nu încape discuţie. Este însă mai bine ca această creştere să fie mai mică, dar să se bazeze pe o valoare adăugată mare.

Criza forţei de muncă cu care se confruntă România ar putea conduce spre un asemenea rezultat: pentru că nu au oameni, angajatorii s-ar putea vedea puşi în situaţia de a-şi automatiza fabricile, ceea ce va creşte productivitatea şi valoarea adăugată, opineză Pogonaru.

România a importat anul trecut mai mult decât a exportat cu 17,2 mld. euro, deficitul comercial fiind în creştere cu peste 14% (2,1 mld. euro) faţă de 2018. Importurile au însumat 69 mld. euro, în creştere cu 1,9% faţă de 2018, în timp ce exporturile au fost de 86,2 euro, în creştere cu 4,2% an/an.