Eşecul industriei auto germane de a ţine pasul cu vremurile electrice îi afectează pe viitorii pensionari ai României: dividende mai mici de pe urma vânzărilor Mercedes

Autor: Liviu Popescu 12.02.2020

Printre acţionarii Daimler sunt şi fondurile de pensii private Aripi (cu circa 765.000 de participanţi), BRD Pensii (450.000 de români), dar şi NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din România.



Compania germană Daimler (simbol bursier DAIG), cea care deţine brandul Mercedes şi la care viitorii pensionari din România au 67 milioane de lei investite prin fondurile de pensii private Aripi, BRD Pensii şi NN Pensii, şi-a redus dividendele de la 3,25 euro pe acţiune din profitul pe 2018 la 0,9 euro pe acţiune din rezultatul pe anul trecut.

Astfel pe fondul unui profit net de 2,7 miliarde de euro în 2019, mai puţin de jumătate faţă de cele 7,6 miliarde de euro din 2018, Daimler a anunţat marţi că va propune acţionarilor un dividend de aproape patru ori mai mic, iar asta în pofida livrărilor record de automobile Mercedes care au făcut ca producătorul german să devină cel mai bine vândut brand premium şi în 2019, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Marţi la ora redactării acestei ştiri, acţiunile Daimler se apreciau la bursa de la Frankfurt cu 0,3%, dinamică surprinzătoare având în vedere propunerea de dividende care asigură un randament de 2%, dar care poate fi pusă pe seama intenţiei companiei de a reduce costurile administrative şi de personal cu circa 1,4 miliarde de euro până la finele anului 2022.

Daimler are 46 miliarde de euro capitalizare, iar printre acţionari sunt şi fondurile de pensii private Aripi (cu circa 765.000 de participanţi), BRD Pensii (450.000 de români), dar şi NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din România, care prin intermediul Pilonului II administrează banii pentru pensie a 2 milioane de români. Datele cu privire la deţinerea fondurilor Pilon II la Daimler sunt cele de la iunie 2019, fiind cele mai recente, potrivit datelor ZF.