KPMG: Cele patru legi din Parlament iniţiate de Daniel Zamfir vor duce la reducerea creditării şi vor afecta semnificativ economia. O reducere de 5% a creditării echivalează cu o scădere de 2,64% din PIB. Putem vedea efecte negative în lanţ la nivelul întregii economii

Autor: Mircea Nica 12.02.2020

Cele patru legi aflate în Camera Deputaţilor legate de sistemul financiar iniţiate de senatorul Daniel Zamfir (PSD) vor duce la o reducere a creditării populaţiei şi companiilor, creşterea dobânzilor şi vor afecta negativ semnificativ PIB-ul, potrivit datelor unui studiu privind proiectele legislative cu impact asupra contractelor de credit cu consumatorii realizat de KPMG la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). 

Cele patru legi vizează privind protecţia consumatorilor faţă de executările silite abuzive sau intempestive, protecţia consumatorilor faţă de cesiunile speculative de creanţe, protecţia consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit şi protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. În ciuda beneficiilor pe care cele patru proiecte de lege aflate la Camera Deputaţilor, le vor oferi consumatorilor, ele au implicaţii multiple atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivel macroeconomic, ca urmare a impactului individual precum şi la nivel agregat, a spus Angela Manolache, partener la KPMG România: