Dobânzile din Danemarca, aflate în ultimii ani în topul global al ratelor negative, s-ar putea să crească

Autor: Mircea Nica 12.02.2020

Danemarca şi Elveţia au împărţit recordul global al ratelor negative ale dobânzilor, la -0,75%, dar acest lucru s-ar putea să se schimbe, conform Bloomberg. Economiştii din cele mai mari bănci nordice susţin că Danemarca ar putea să îşi crească rata dobânzilor în lunile următoare. 

Cu puţin timp în urmă, ei erau de părere că va urma încă o scădere a ratelor dobânzilor, noile previziuni venind în contextul evoluţiei cursului valutar.

Coroana daneză este atât de slabă încât banca centrală a trebuit să recurgă la cea mai mare intervenţie pentru a stabiliza cursul de schimb din 2015. În ultimele săptămâni, coroana daneză s-a tranzacţionat la cea mai mică valoare raportată la euro. Reprezentanţii Danske Bank susţin că motivul principal din spatele acestei situaţii este că ratele dobânzilor din Danemarca au ajuns la un nivel foarte scăzut pentru a mai putea satisface investitorii.

O altă schimbare care afectează politica monetară din Danemarca este că numărul băncilor comerciale care au început să aplice rate negative ale dobânzilor pentru deponenţii din retail a crescut. În mod oficial, Danemarca nu organizează întâlniri pentru a stabili ratele dobânzilor, dar urmăreşte activitatea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a ţine coroana în strânsă legătură cu euro.

Acum, datorită unei stagnări a Băncii Centrale Europene, economiştii se aşteaptă ca Lars Rohde, guvernatorul băncii centrale din Danemarca, fie să urmeze exemplul BCE, fie să crească ratele dobânzilor.