Economia României în 2019: Campioni la consum, plus 7%, codaşi la industrie, minus 2,3%

Autor: Iulian Anghel 13.02.2020

Producţia industrială, care este, într-o măsură însem­nată, tributară exporturilor, a scăzut în 2019 cu 2,3%, pentru prima dată din 2010, ultimul an de criză, în ciuda faptului că economia consemnează încă un avans solid, spre 4%.

Pe cealaltă parte a tabloului, consumul, care este hrănit puternic de importuri, a crescut cu peste 7% anul trecut. Aveam, astfel, o explicaţie, chiar dacă nu exhaustivă, a deficitului comercial înregistrat în 2019, de peste 17 mld. euro (7,8% din PIB), cel mai înalt din 2008 încoace.

Datele din industrie arată cât de dependentă este aceas­tă ramură de UE şi de exporturi. În decembrie, an/an, România a avut o cădere a industriei de 8,9%, a doua cea mai mare din UE, după Estonia şi peste Germa­nia, care a consemnat o restrângere a producţiei cu  7,2%. Toate economiile din est care depind de Germania, cu excepţia Poloniei, au consemnat căderi ale producţiei industriale în decembrie.

INS va publica mâne datele-semnal despre PIB-ul din 2019 şi se va vedea atunci ce influenţă a avut asupa creş­terii economice industria, care înseamnă 23% din Produsul Intern Brut.