Procurorii DIICOT au prins un grup infracţional acuzat de furturi de la compania feroviară franceză în valoare de 1 milion de euro

Ziarul Financiar 13.02.2020

DIICOT anunţă destructurarea unui grup infracţional bănuit de zeci de furturi de componente de la compania feroviară franceză. Prejudiciul ajunge la 1 milion de euro.

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară au făcut, miercuri, 16 percheziţii domiciliare în Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu, în baza a două ordine europene de anchetă emise de autorităţile franceze.

Percheziţiile au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunile de furt calificat, tăinuire şi spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat transmis joi de DIICOT, gruparea este bănuită că în februarie 2019 a comis 57 de furturi, în dauna SNCF Franţa (compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

„Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare şi valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reuşit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone. În urma acţiunii, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcaţiuni şi mai multe bancnote contrafăcute”, arată DIICOT.