Banca Europeană de Investiţii: Activitatea investiţională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE

Autor: Roxana Rosu 13.02.2020

Ponderea companiilor din România care fac investiţii este printre cele mai scăzute din UE, doar 71% dintre firmele active pe piaţa locală alocând fonduri în acest sens în ultimul exerciţiu financiar, faţă de o medie de 85% la nivelul Uniunii, arată un sondaj realizat de BEI.

În plus, majoritatea firmelor româneşti rămân departe de frontiera productivităţii UE, diferenţele de productivitate fiind accentuate. Statistica arată că cea mai mare parte a firmelor din România rămân cu performanţe reduse şi doar 14% reuşesc să crească semnificativ productivitatea.

Principalele bariere în calea investiţiilor sunt incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi indisponibilitatea personalului calificat.

Potrivit BEI, după contracţia activităţii investiţionale în 2018, investiţiile în România au crescut în 2019, iar aşteptările corporative s-au îmbunătăţit. Cu toate acestea, mediul macroeconomic în următorii ani va deveni mai dificil, având în vedere temperarea creşterii economice şi înrăutăţirea balanţei fiscale.