Previziunile Comisiei Europene privind evoluţia economiei României în 2020: creştere economică de 3,8%, inflaţie de 3,4%. Dar totul depinde de politica fiscală

Autor: Iulian Anghel 13.02.2020

Comisia Europeană a publicat joi previziunile de iarnă asupra economiilor din Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, România va avea o creştere economică de 3,8% în 2020, după un avans de 3,9% în 2019. INS va publica mâine datele despre PIB-ul din 2019, dar se pare că aceasta a fi cifra de creştere, de vreme ce Comisia şi-o asumă în previziunile pentru 2020. În 2021, creşterea economică va cobori la 3,5%, anticipează Comisia. Pe ansamblul Uniunii, creşterea prognozată este de  1,4% în 2020 şi de 1,5% în 2021. Zona euro va avansa cu 1,2% în 2020 şi cu acelaşi procent în 2021.

În privinţa României, Comisia punctează:  politica fiscală va fi determinantă  pentru evoluţia creşterii economice. O continuare a politicilor fiscale lejere, care agravează dezechilibrele macroeconomice existente, poate afecta încrederea investitorilor şi poate conduce la creşterea costurilor de finanţare. În schimb, demararea unei consolidări fiscale atât de necesare ar atenua dezechilibrele. Ar conduce, e adevărat, şi la o creştere economică un pic mai mică faţă orizontul de prognoză.

Lipsa de previzibilitate legislativă din România sau deteriorarea rapidă a deficitului fiscal pot afecta, de asemenea, mediul de afaceri din România, cu efect nociv asupra investiţiilor, comentează documentul citat.

România va intra în pricedură de deficit excesiv ân martie, după ce în 2019 deficitul fiscal a ajuns la 4,4% PIB, faţă de ţinta de 3% din PIB, stabilită în UE.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, spune că deficitul bugetar va scădea sub 3% în 2022, iar România trebuie să obţină acordul Comisiei Europene pentru acest termen în discuţiile pe procedura de deficit excesiv.

„Procedura înseamnă să prezinţi un set de măsuri prin care vei reduce deficitul în viitor. Şi le-am prezentat în strategia fiscal-bugetară, care reduce deja deficitul în viitor, în 2022, sub 3%. Cred că singurul lucru care trebuie să fie negociat cu Comisia Europeană este viteza cu care te întorci sub 3%. Bineînţeles, Comisia ar fi spus că trebuie să ne întoarcem sub 3% anul acesta, noi spunem foarte clar că nu se poate aşa ceva, pentru că asta ar însemna ca politica fiscală să afecteze negativ economia şi nu vom face aşa ceva", a spus ministrul finanţelor, citat de Mediafax

Ministrul a adăugat că intrarea în procedura de deficit excesiv s-a luat în calcul la construcţia bugetului pe acest an.

„Strategia fiscal-bugetară arată deja că deficitul bugetar va scădea sub 3% în 2022. Noi am luat în calcul când am construit bugetul pe 2020 că vom intra în procedura de deficit excesiv. Nu aveam cum să evităm după ce am găsit acolo la execuţia bugetară pe ultimul an. Ştiam foarte bine că vom depăşi 3%, am spus asta din prima zi, deci nu aveam cum să evităm. Procedura de deficit excesiv este ceva automat, în momentul în care ai trecut de 3% intri în discuţii cu Comisia Europeană despre această procedură", a declarat Florin Cîţu, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că, având în vedere execuţia bugetară pe primele două luni, s-ar putea să avem un deficit bugetar sub ţinta de 3,6% din bugetul pe 2020.