ZF IT Generation. Laurenţiu Bălaşa, fondator Underline, aplicaţie mobilă pentru citit. Vara aceasta vrem să obţinem o finanţare de circa 3-4 milioane euro, suntem deja în discuţii cu fonduri de investiţii din San Francisco, Londra şi Berlin

Autor: Ioana Nita 14.02.2020

Start-up-ul a obţinut anul trecut o finanţare de 500.000 euro de la fondul local de investiţii Early Game Ventures şi de la trei investitori de tip „angel“.

Underline, start-up-ul local care a dezvoltat o aplicaţie mobilă ce ajută utilizatorii să acumuleze mai rapid informaţii din cărţi, are în plan să obţină în această vară următoarea rundă de finanţare, care se va situa între 3 şi 4 milioane euro. Start-up-ul a pornit o investiţie iniţială de 150.000-200.000 euro, iar anul trecut a atras o finanţare de 500.000 euro de la fondul local de investiţii Early Game Ventures şi de la trei investitori de tip „angel“.

„Suntem deja în discuţii cu diferite fonduri din străinătate pentru a lua următoarea finanţare. Am stat câteva luni în San Francisco şi am vorbit cu diverse fonduri, şi am discutat şi cu fonduri din Londra şi Berlin“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT GENERATION, Laurenţiu Victor Bălaşa, fondatorul Underline.

Proiectul Underline a pornit în urmă cu circa un an şi jumătate, iniţial sub numele de BookVitals, iar de cinci luni aplicaţia mobilă este disponibilă în magazinele de aplicaţii Google Play şi App Store. În prezent, aplicaţia are peste 5.000 de utilizatori, în condiţiile în care Underline este deocamdată în versiunea beta.

„Planul este ca în următorii ani să ridicăm investiţie după investiţie pentru a finanţa o masă critică de oameni. După ce luăm următoarea investiţie acum în vară, trebuie să ajungem la un milion de utilizatori în circa 10 luni“, a menţionat el.

Ce face însă mai exact aplicaţia Underline? Aplicaţia le permite utili­zatorilor să îşi ia cu uşurinţă notiţe din cărţile fizice prin scanarea cu telefonul mobil a citatelor, paragrafelor sau paginilor dorite, la care pot adăuga apoi şi notele personale în format digital. Underline foloseşte tehno­logia OCR (Optical Character Recognition) pentru a extrage textul din pozele făcute paginilor dintr-o carte. Astfel, utilizatorii pot scana chiar o carte întreagă pentru a o avea la îndemână oricând în format digital. Odată scanate citatele, paragrafele sau paginile preferate, acestea devin conţinut indexabil, uşor de căutat, adnotat şi distribuit pe reţele sociale sau pe alte canale digitale. Totodată, textele salvate de utilizatori pot fi împărtăşite şi cu ceilalţi membri ai Underline, aplicaţia reunind o serie de rezumate pentru diferite cărţi non-ficţiune. De asemenea, utilizatorii îşi pot lua şi notiţe vocale, aplicaţia transformându-le în text, şi îşi pot organiza şi lectura, notând cărţile citite sau pe care vor să le citească în viitor.

În prezent, pe platforma Underline sunt stocate în total circa 60.000 de notiţe - paragrafe salvate şi idei generate de utilizatori. În ceea ce priveşte numărul de cărţi despre care sunt stocate informaţii în Underline, acesta se situează între 7.000 şi 8.000. Utilizatorii Underline sunt atât din România, cât şi din SUA şi unele ţări europene.

„Până acum traficul generat în platformă a fost organic, pentru că noi nu ne-am promovat deloc. Abia de la sfârşitul acestei luni vom începe activităţile de marketing.“