Antreprenori locali. Pensiunea ATRA din Valea Doftanei a avut 80% grad de ocupare în 2019: Analizăm preluarea şi a altor locaţii. „De luni până joi avem vizitatori din zona corporate, care în general lucrează în condiţii de stres şi urmăresc să-şi mute cumva biroul în natură.“

Autor: Mădălina Dediu Panaete 14.02.2020

Pensiunea ATRA din Valea Doftanei (judeţul Prahova), deschisă în 2011 după o investiţie de aproximativ un milion de euro realizată de patru antreprenori locali, a avut în 2019 un grad de ocupare de 80%.

„De luni până joi avem vizitatori din zona corporate, care în general lucrează în condiţii de stres şi urmăresc să-şi mute cumva biroul în natură. Iar la noi reuşesc să organizeze nişte evenimente corporate deosebite. Iar de luni până vineri avem familii cu copii, cupluri şi seniori“, spune Emil Munteanu, unul dintre fondatorii Top Resorts, compania care deţine ATRA Doftana. Pensiunea de cinci margarete dispune de opt camere şi un restaurant de fine dining.

Emil Munteanu a fondat busi­nes­sul alături de Eduard Dimitriev, Ştefan Mustaţă şi Răzvan Florea. Antrepre­norii nu au background în do­meniul turistic, ci activează în domenii precum IT sau instalaţii sanitare.

Ideea celor patru prieteni a venit după ce împreună au văzut locuri total diferite în călătoriile în care au fost împreună, iar în 2008 au cumpărat terenul pe care au construit ulterior ATRA Doftana. Aproape patru ani mai târziu, deschideau Atra Doftana după o investiţie de circa un milion de euro, realizată şi cu ajutorul fondurilor europene.

În primul an de activitate, pensiunea a avut un grad de ocupare de 40%. Recent, antreprenorii au semnată prin AFIR con­tracte de finanţare europeană, unul pentru îmbunătăţirea componentei de cazare, iar al doilea pentru îmbunătăţirea restaurantului şi a bucătariei aferente. Primul contract are o valoare de 33.800 de euro, iar al doilea, care implică creşterea competitivităţii com­paniei, are o valoare de peste 44.900 de euro.

De asemenea, proprietarii ATRA au dezvoltat şi vila UNO, care se află la doar 5 minute de mers pe jos sau cu barca de ATRA, chiar pe malul lacului Paltinu.

„Analizăm posibilitatea de a prelua alte diferite locaţii care să corespundă standardelor ATRA şi pentru care să facem ma­nage­mentul acestora sub umbrela ATRA“, a mai spus Emil Muntea­nu. Ca planuri de dezvol­tare, cei patru antreprenori vor creş­terea numărului de eveni­men­te private, creşterea gradului de ocupare la Vila UNO, organizarea în Vila UNO a unor evenimente având dedicat un private chef, dar şi dez­voltarea de activităţi care atrag clienţi dornici de aventură. Compania Top Resorts a avut în 2018 (ultimele date disponibile) o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei (420.000 de euro), conform datelor de la Ministerul de Finanţe.