Antreprenori locali. Reţeaua regională de 22 de farmacii Ducfarm din Cluj, deţinută de familiile Oprean şi Gorcea, a ajuns la 220 milioane de lei în 2019

Autor: Georgiana Mihalache 14.02.2020

Farmaciile Ducfarm, un lanţ re­gio­nal de talie medie din retail, cu pre­zenţă în trei judeţe cu 22 de farmacii, a ajuns la 220 mil. lei afaceri în 2019, în creştere cu 12% faţă de anul anterior.

Planurile acţionarilor companiei, familiile Oprean şi Gorcea, în 2020 urmăresc păstrarea cifrei de afaceri la acelaşi nivel cu cea de anul trecut şi o eventuală extindere cu cel mult două unităţi, într-o piaţă concurenţială, cu un apetit puternic al marilor reţele pentru achiziţii.

„Piaţa de retail farmaceutic con­tinuă tendinţa de concentrare din anii anteriori. Intrarea unor noi competitori pe piaţă, prin achiziţia unor mici lanţuri şi care au acces direct la produsele farmaceutice prin societăţile angro pe care le deţin, a crescut concurenţa şi a scăzut accesibilitatea produselor“, a spus Radu Oprean, unul dintre acţio­narii Ducfarm.

Majoritatea farmaciilor Ducfarm sunt în oraşul Cluj-Napoca – 14 unităţi. Restul de farmacii sunt în oraşe şi comune mari, cum sunt Oradea, Baia Mare, Zalău, Turda, Floreşti.

Retailul farmaceutic a ajuns în 2019 la afaceri totale de 19 mld. lei,  generate de cele peste 5.000 de companii.

Cel mai mare jucător este Catena, care controlează 800 de farmacii, urmat de brandurile Dr. Max şi Sensiblu ale cehilor de la Penta Investments, cu circa 700 de unităţi.