Investiţiile rămân jos: Doar 71% din firmele româneşti au investit în ultimul exerciţiu financiar faţă de media de 85% în UE. Mediul macroeconomic din România va trece printr-o perioadă dificilă cauzată de temperarea creşterii economice şi de înrăutăţirea balanţei fiscale

Autor: Miruna Diaconu 14.02.2020

În România, activitatea investiţională a fost dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, astfel că doar 71% din firmele româneşti au investit în ultimul exerciţiu financiar, în timp ce media europeană este de 85%, conform rezultatelor Sondajului de investiţii al Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Investiţia firmelor româneşti se concentrează pe extinderea capacităţii de producţie şi înclină către activele corporale, astfel că peste 76% din investiţii sunt destinate activelor fixe corporale, adică clădirilor, terenurilor şi utilajelor. Cercetarea şi dezvoltarea au avut în 2019 investiţii mai mici. 

În următorii ani, mediul macroeconomic din România va trece printr-o perioadă dificilă cauzată de temperarea creşterii economice şi de înrăutăţirea balanţei fiscale. O predictabilitate fiscală mai bună şi prioritizarea investiţiilor publice ar putea stimula investiţiile private, potrivit sondajului citat.

În ceea ce priveşte noile tehnologii, companiile româneşti sunt în urma firmelor din UE în adoptarea tehnologiilor digitale. „În general, UE duce lipsă de lideri mondiali din sectoarele noi şi, în mod similar, firmele româneşti rămân în urmă faţă de UE în sectoarele inovatoare. Crearea mediului de afaceri adecvat şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru firmele de tip start-up şi scale-up reprezintă cele mai bune modalităţi de a crea lideri, de a stimula inovaţia şi productivitatea”, a declarat Debora Revoltella, directorul departamentului economic al BEI, citat într-o notă de informare a BNR.

Rezultatele sondajului de investiţii al BEI arată că circa una din zece firme se confruntă cu restricţii financiare, astfel că nevoia de finanţare externă rămâne destul de ridicată. Întreprinderile româneşti “se lovesc” de insuficienţa personalului calificat şi de infrastructura neadecvată atunci când vor să ajungă la frontiera productivităţii.

Rezultatele au fost obţinute pe baza intervievării a 482 de companii româneşti, în perioada aprilie-august 2019. Cercetarea face parte din Sondajul anual de investiţii al BEI, realizat la nivelul UE.