Romcarbon Buzău, producător de ambalaje din material plastic, a încheiat anul trecut cu un profit de 391.165 lei, faţă de 4,8 mil.lei în 2018, după ce vânzările s-au redus cu 7%

Autor: Roxana Rosu 14.02.2020
Romcarbon Buzău, producător de ambalaje din material plastic, a încheiat anul trecut cu un profit net de 319.165 lei, faţă de 4,8 milioane lei în 2018, în timp ce vânzările s-au redus cu 7%, la 183 milioane lei, arată raportul financiar preliminar publicat la BVB.

EBITDA operaţional a crescut cu 8%, la 12,3 milioane lei ca urmare a investiţiilor efectuate în anii anteriori pentru creşterea productivităţii şi reducerea costurilor de producţie.

În acelaşi timp, cifra de afaceri din activitatea de bază s-a redus cu 6%, la 139 milioane lei.

Din vânzările totale, sectorul mase plastice a reprezentat 56%, urmat de cel de polimeri, cu 17%.

Scăderea vânzărilor a fost influeţată semnificativ de evoluţia sectorului de mase plastice, compania luând o serie de măsuri pentru stabilizarea portofoliului de clienţi şi renunţarea la comenzile care, din punct de vedere al cantităţii sau al preţului, nu erau eficiente. Măsurile, deşi au determinat diminuarea vânzărilor, au contribuit la imbuătăţirea indicatorului EBITDA operaţional, se precizează în raport.

Tot anul trecut compania a început producţia de sacoşe biodegradabile, după ce a primit o certificare emisă de TUV Austria.  Ponderea acestor produse în portofoliul ROmcarbon a fost mică, de 1,2%, dar producătorul romîn vrea ca acest segment să reprezinte în 2020 circa 13% din vânzările de mase plastice.

Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Living Plastic Industry Buzău, cu o participaţie de 32,8% din numărul de acţiuni, şi Joyful River Limited din Cipru, cu un pachet de 20,5% din capitalul social. 

Compania are o capitalizare de 38,5 milioane lei, acţiunile ROCE tranzacţionându-se în creştere cu 21% de la începutul anului, după tranzacţii în valoare totală de 2,2 milioane lei.