Gigantul bancar Royal Bank of Scotland devine NatWest, după aproape 300 de ani, într-un proces masiv de transformare

Autor: Alex Ciutacu 14.02.2020

Gigantul Royal Bank of Scotland (RBS) va fi redenumit NatWest, ca parte a unei transformări strategice masive în cadrul căreia vrea să reducă dimensiunea diviziei de investiţii, să reducă amprenta de carbon generată indirect prin portofoliul de credit şi să opereze cu ţinte de profitabilitate mai reduse, potrivit FT.

Alion Rose, noul CEO al RBS, susţine că banca – pe care o deţin plătitorii de taxe – intră „într-o nouă eră”, şi promite să construiască „un business mult mai sustenabil” care să facă faţă transformărilor fără precedent prin care trece industria bancară.

Ca parte din transformare, banca nu va mai utiliza numele RBS, pe care îl are de 293 de ani. În schimb, grupul profită de brandul NatWest – care a fost lovit de mai puţine scandaluri.

Una dintre diviziile vizate de o restructurare majoră este braţul de investiţii cunoscut drept NatWest Markets.

Şefii băncii au confirmat astăzi că vor să reducă portofoliul de active gestionat de divizia de investiţii de la 35 miliarde lire sterline la circa 20 miliarde lire sterline pe termen mediu, ceea ce ar include o reducere a activelor cu până la 8 miliarde lire sterline în 2020.

Practic, Rose vrea să resconstruiască RBS drept o bancă mai mică, mai agilă, şi care poate opera cu costuri reduse, în vederea păstrării profiturilor pentru acţionari.

Noua abordare a fost anunţată vineri, când RBS a raportat rezultate peste aşteptări pentru ultimul trimestru din 2019.

Veniturile totale ale băncii de 4,2 miliarde lire sterile, au crescut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, profiturile din T4 au fost stimulate de câştigurile obţinute din vânzarea unei participaţii într-o bancă din arabia saudită.

Profitul net pentru T4 s-a situat la 1,5 miliarde lire sterline, în creştere cu 230% faţă de T4 2018.

Omul care a condus timp de 12 ani RBS România revine în prim-plan

Olandezul Henk Paardekooper (56 de ani), care a fost numit în a doua jumătate a anului trecut în fruntea băncii First Bank (fosta Piraeus), a primit undă verde de la BNR să preia conducerea executivă a băncii. Henk Paardekooper l-a înlocuit la conducerea First Bank pe Dominic Bruynseels, care a renunţat la funcţie după doar un an de mandat. 

Anterior, Henk Paardekooper a condus operaţiunile RBS România (fosta ABN Amro) din 2012 până în 2014, perioadă în care portofoliile de clienţi retail şi corporate au fost vândute către UniCredit.