Care sunt neregulile din spitalele din Bucureşti găsite la controalele Ministerului Sănătăţii: de la starea igienico - sanitară care lasă de dorit, până la faptul că nu se respectă numărul de paturi pe secţii

Autor: Georgiana Mihalache 17.02.2020

Controalele Ministerului Sănătăţii în spitalele de stat din Capitală arată o slabă gestionare a activităţii spitaliceşti şi scot la iveală starea precară de igienă sau nerespectarea regulilor impuse de autorităţi.

Ministerul Sănătăţii a făcut 140 de controale în unităţile sanitare cu paturi în Bucureşti în anul 2019, care au adus la lumină problemele din cadrul acestor spitale.În urma controalelor, ministerul de resort a dat amenzi în valoare de peste 750.000 de lei în total pentru neregulile raportate, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la întrebarea ZF referitoare la care au fost spitalele sancţionate şi pentru ce anume le-aţi sancţionat. „Din analizele rapoartelor transmise s-au evidenţiat, cu frecvenţă ridicată, următoarele neconformităţi: în unele spitale nu se asigură o stare igienico - sanitară corespunzătoare (pavilioane, pereţi, uşi, plafoane deteriorate), în unele spitale nu se respectă numărul de pa­turi pe secţii“, a transmis Ministerul Sănătăţii. Controalele în spitale sunt realizate de direcţiile de sănătate publică (aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii - n. red.) sau de corpul de control al Ministerului Sănătăţii. Instituţia a precizat că în cazul unor unităţi spitaliceşti au fost date şi avertismente, dar şi decizii de suspendare a activităţii sau chiar de închidere a unităţii, fără a preciza însă care sunt aceste spitale. Niciun spital nu a avut însă schimbări la nivel de management în urma controalelor efectuate de autorităţi.

Capitala este împărţită la nivelul spitalelor publice între Ministerul Sănătăţii, care are 22 de spitale în subordine, şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), cu 19 spitale de gestionat.

Pacienţii s-au plâns de condiţiile insalubre din spitalele de stat, lucru care îi determină pe aceştia să meargă în sistemul privat, acolo unde scot însă din buzunar 200 de lei pentru o consultaţie. În acest context, de câştigat au furnizorii privaţi, care îşi cresc afacerile de la an la an şi se dezvoltă în continuare prin noi achiziţii. Doar 11,4 mld. lei vor intra în bugetul Ministerului Sănătăţii în 2020, o scădere de 23% faţă de anul acesta. Banii de la minister merg în general în investiţii în spitale, în aparatură, în plăţile salariilor medicilor rezidenţi.

 

Cum a împărţit Ministerul Sănătăţii amenzile în 2019 şi la începutul lui 2020?

  • Ministerul Sănătăţii a efectuat 140 de controale în urma cărora a dat amenzi totale de 583.000 de lei în 2019 doar în Bucureşti.

  • În martie, instituţia a controlat 22 de unităţi din Capitală şi a dat 27 de amenzi de 32.000 de lei. Tot în această lună, ministerul de resort a mai efectuat controale la două clinici private de chirurgie estetică, unde a dat amenzi de 134.000 de lei. Controalele au venit după ce a fost descoperit un medic fals care opera, deşi nu avea studii de medicină.

  • În august 2019 au fost controlate trei spitale de psihiatrie din Capitală şi au fost aplicate amenzi de 12.000 de lei în total.

  • În 2020, Ministerul Sănătăţii a controlat 24 de unităţi spitaliceşti şi a dat amenzi totale de 122.000 de lei.

 

Cinci nereguli frecvente în spitalele din Bucureşti

  • În unele spitale nu se asigură o stare igienico - sanitară corespunzătoare (pavilioane, pereţi, uşi, plafoane deteriorate).

  • În unele spitale nu se respectă numărul de paturi pe secţii.

  • În unele spitalele nu pot fi asigurate circuite funcţionale corespunzătoare, (flux unidirecţional).

  • în unele spitale nu se respectă normele de amplasare a paturilor, nu se asigură suprafaţa minimă pe pat, saloanele sunt subdimensionate/ supraaglomerate.

  • În unele spitale nu se asigura echipamentele pentru tratarea prin decontaminare termică la temperaturi scăzute a deşeurilor periculoase din incintă, din totalul de unităţi controlate.