ZF Live. Roxana Lyons, design manager, Blue Projects: Nu se mai construieşte speculativ, iar asta arată o maturizare a dezvoltatorilor“.

Autor: Miruna Diaconu 17.02.2020

Roxana Lyons, design manager la Blue Projects, companie care oferă servicii de proiectare şi consultanţă în sectorul construcţiilor, spune că pentru anul 2020 compania aşteaptă o creştere de 20% a cifrei de afaceri. În 2018, în România afacerile Blue Projects s-au situat la 8 milioane de euro. Compania face parte dintr-un grup prezent în 25 de ţări, dar ale cărui baze au fost puse în România de antreprenorii Umut Demircan, cetăţean de origine turcă, şi Neal Barber, de origine sud-africană. În total, grupul Blue Projects are circa 250 de angajaţi.

„În 2019, la nivel de grup am avut o cifră de afaceri de 24 milioane euro. În România cifra de afaceri s-a situat la circa 8 milioane de euro (in 2018 n-red.), iar mai mult de 50% din proiecte sunt industriale. Compania s-a ocupat cu realizarea de servicii în sectorul industrial şi de producţie, însă în ultimii ani am diversificat paleta de servicii şi în altfel de programe de construcţii, în momentul acesta avem proiecte şi în partea de comercial, rezidenţial şi bi­ro­uri“, a spus Roxana Lyons, design ma­na­ger al Blue Projects, în cadrul emi­siunii de business ZF Live. În România, com­pa­nia Blue Projects este prezentă în Bucu­reşti, Cluj şi Iaşi. Blue Projects oferă servicii de proiectare atât în partea de ci­vile, cât şi în partea de inginerie de proces şi ur­mă­rire a execuţiei con­struc­ţiilor prin ma­nage­ment de pro­iec­ta­re şi con­struc­ţie.

Grupul are bi­ro­uri stabile în 14 lo­caţii din 12 ţări şi este pre­zentă în 25 de ţări din Euro­pa, Asia, Africa şi America.

Roxana Lyons a observat că pe plan local nu se mai construieşte pe plan spe­cu­lativ, iar acest lucru ara­tă o maturitate a investitorilor şi dez­volta­torilor din România. Spre deo­sebire de acum ceva timp, există o atenţie mult mai mare îndreptată către consuma­torul final, iar acest lucru se vede prin certificările verzi ale noilor proiecte construite în România.

„Chiriaşii importanţi îşi aleg spaţiile de birouri într-o manieră foarte educată, vin cu consultanţi şi cu arhitecţi. Au o serie de specificaţii foarte bine puse la punctul, astfel încât să obţină ceea ce îşi doresc angajaţii“, spune Roxana Lyons.

Pe piaţa construcţiilor există cerere, dar primul pe lista dezvoltărilor din real estate este Bucureştiul, unde mai există loc pentru noi proiecte de construcţii, dar şi Timişoara se dezvoltă destul de bine, lucru datorat infrastructurii din acea zonă.

„Există loc de creştere şi există cerere în toate segmentele de dezvoltare. Eu rămân optimistă, având în vedere această maturizare a pieţei. Utilizatorii sunt din ce în ce mai educaţi şi în felul acesta piaţa are foarte mari şanse să se regleze din acest punct de vedere“, spune Roxana Lyons.

Ea adaugă că în cinci ani vede grupul Blue Projects fiind prezent în mai mult de 25 de ţări şi să ajungă la un număr de 1.000 de angajaţi.