Johan Meyer, şeful Fondului Proprietatea: De ce o investiţie în energie nucleară trebuie neapărat să vină de la Nuclearelectrica? Eu cred că poate veni şi de la altă entitate

Autor: Alex Ciutacu 17.02.2020

Nu ar trebui să fie obligaţia companiei Nuclearelectrica să realizeze o nouă investiţie în capacitatea de producţie a României pe energie nucleară, consideră Johan Meyer, manager de portofoliu, Fondul Proprietatea, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

 „Mai mulţi acţionari trebuie să fie de acord pentru un proiect de investiţii de dimensiunea aceasta. O altă întrebare pe care o punem este: o astfel de investiţie în nuclear trebuie să vină de la Nuclearelectrica? Eu cred că poate veni şi de la altă entitate”, spune Johan Meyer, în timpul conferinţei.

El apreciază că România nu are nevoie de proiecte masive de infrastructură pe furnizarea de energie în următoarele decenii

„Nu ai nevoie de proiecte masive noi de infrastructură care să furnizeze energie pentru următorii 40-50 de ani. Hidroelectrica nu va construi încă un baraj pe Dunăre, ci va căuta ceva cu impact de mediu mai mic, ceva mai eficient. Trebuie Nuclearelectrica să construiască încă un reactor masiv? Nu văd nevoia. Susţin orice investiţie care face sens din punct de vedere financiar. La Nuclearelectrica este dificil pentru că nu există proiecte mici. Cheltui peste 1 miliard de euro pentru un reactor”, explică Meyer.

Fondul Proprietatea deţine o participaţie minoritară şi în OMV Petrom, una dintre cele mai mari companii din România. El consideră că OMV Petrom poate trece de la o companie de petrol şi gaze, la o companie orientată mai mult înspre gaz.

„Putem transforma OMV Petrom dintr-o companie mare de petrol şi gaze, la o companie de gaze cu activităţi şi în petrol. Depinde care sunt câştigurile şi cât va costa să le obţinem”, adaugă Meyer.

Managerul de portofoliu spune că FP susţine că procesul de listare la bursă al Hidroelectrica.

„Vom face orice pentru a susţine procesul de listare al Hidroelectrica. Acesta este bun atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru piaţa de capital care are nevoie de cât mai multă lichiditate şi cât mai multe compani listate. Credem că lisstarea are sens şi pentru ţară, pentru că pune România într-o poziţie în care bursa poate primi un rating mai bun şi de la MSCI” (n.r: în contextul în care BVB a fost recunoscută ca piaţă emergentă de agenţia FTSE, dar nu a intrat încă pe watchlist-ul MSCI), completează Meyer.