Urmează conferinţa ZF/NNDKP „Cum administrăm riscurile fiscale şi (macro) economice în 2020?“, Cluj, 19 februarie. Ce îşi doreşte mediul de afaceri de la guvern şi de ce sunt blocate măsurile agreate?

Autor: Răzvan Botea 18.02.2020

Mediul de afaceri a agreat un pachet de măsuri fiscale, însă acestea sunt blocate pe traseul legislativ.

Mediul de afaceri a agreat cu Ministerul de Finanţe mai multe modificări fiscale, însă, din cauza instabilităţii politice şi a deteriorării finanţelor ţării, acestea sunt bocate pe traseul legislativ. Măsurile, spun consultanţii fiscali, ar avea un impact semnificativ asupra întregii economii româneşti şi ar constitui un avantaj pentru a determina investitorii să aducă bani în România.

„Una dintre îngrijorările majore ale mediului de afaceri manifestată recurent de-a lungul ultimilor ani a fost calitatea dialogului între contribuabili şi factorii de decizie în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor legislative cu impact fiscal.  După multiple eforturi mai mult sau mai puţin reuşite, mediul de afaceri a agreat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe un calup de măsuri fiscale (mai ales în zona de procedură fiscală) cu un impact benefic semnificativ asupra întregului mediu economic românesc. Unele dintre aceste măsuri s-ar putea constitui chiar în avantaj investiţional la nivel de economie“, spune Alina Timofti, partener şi coordonator la NNDKP, divizia de consultanţă fiscală.

Principalele măsuri agreate de mediul de afaceri cu autorităţile din România sunt posibilitatea achitării impozitului pe profit la nivel de grup şi nu la nivelul fiecărei companii din ca­drul grupului, dar şi luarea în considerare a inspec­ţiilor fiscale precedente atunci când un con­tribuabil este vizat de un nou control al ANAF.

„Dintre aceste măsuri amintim doar: consolidarea fiscală din punctul de vedere al impozitului pe profit la nivelul grupurilor de companii; luarea obligatorie în considerare a rezultatelor controalelor fiscale anterioare în cadrul controalelor fiscale curente/viitoare pentru a asigura predictibilitate contribuabilului. Din păcate, datorită instabilităţii politice promulgarea acestui set de modificări mult aşteptate de mediul de afaceri este blocată undeva pe traseul legislativ“, mai ea.

Având în vedere situaţia politică din acest moment - guvernul Orban este demis şi în interimat, dar şi faptul că finanţele ţării sunt la strâmtoare - consultanţii fiscali nu se aşteaptă ca modificările fiscale, de data aceasta cerute de  mediul de afaceri, să fie operate.

„Prin urmare, la cum arată «poză politică» actuală, nu ne aşteptăm la modificări semnificative de legislaţie fiscală, cel puţin în prima parte a anului 2020, deşi de această dată ele sunt solicitate cu insistenţă de mediul de afaceri“, mai spune Alina Timofti.

ZF împreună cu casa de avocatură NNDKP, divizia de Consultanţă Fiscală, organizează miercuri, 19 februarie, o conferinţă legată de anul 2020 din perspectivă fiscală şi macroeconomică.

Economia şi afacerile din România se confruntă pe parcursul anului 2020 cu mai multe schimbări legislative care vin în principal ca urmare a transpunerii unor directive europene, dar pot apărea modificări şi ca urmare a constrângerilor bugetare existente. Avocaţii şi consultanţii de la NNDKP vor explica pe larg care sunt aceste modificări şi ce impact vor avea asupra activităţii companiilor.

În a doua parte a evenimentului re­prezentanţii NNDKP vor susţine o sesiune de prezentări specializate pe teme precum reguli antiabuz şi aranjamente artificiale, instrumente de procedură fiscală la îndemâna contribuabililor în litigiile fiscale, impactul pachetului european  „remedii rapide“, care vizează TVA, dar şi alte reglementări la nivel european care vor fi transpuse în legislaţia naţională.