Horváth & Partners: România va ajunge la investiţii anuale de 50 milioane euro în start-up-uri de AI până în 2025, dublu faţă de nivelul din 2019

Autor: Roxana Rosu 18.02.2020

Investiţiile în start-up-uri româneşti de Inteligenţă Artificială (AI) vor ajunge la aproape 50 milioane euro anual în 2025, în condiţiile în care anul trecut valoarea investiţiilor în acest tip de proiecte s-a ridicat la 23 milioane euro, potrivit estimărilor companiei de consultanţă în management Horváth & Partners.

Finalul anului trecut a adus o dinamizare puternică a acestui sector, cu două investiţii importante, în TypingDNA şi FintechOS, care s-au alăturat altor investiţii derulate în cursul lui 2019, în startup-uri precum HappyRecruiter (robotul inteligent de recrutare candidati pentru joburi, Dora), MorphL (aplicatie AI/ML pentru cresterea ROI in marketing pentru sectorul de ecommerce) şi XVision (aplicatie AI care ajută medicii radiologi in sarcinile zilnice).

“Suntem într-o etapă avansată de transformare digitală şi observăm o creştere accelerată în zona de tehnologie pe bază de AI şi procese de automatizare robotizată, iar România a prins din ce în ce mai multă viteză. Start-up-urile de AI de pe piaţa autohtonă au avut un parcurs foarte bun în 2019, în special în ultima parte a anului. Din aprecierile noastre, perioada de efervescenţă extraordinară de pe segmentul de digitalizare, pe care o traversăm în prezent, se va intensifica în următoarea decadă. Creşterile la nivelul PIB-ului, generate de AI şi Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 - 2 trilioane euro în următorii 10 ani”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.