Raiffeisen: Şi anul 2020 va avea din nou un deficit bugetar foarte mare. Steven van Groningen, CEO: În perioada anilor `80-`90 nu am consumat pentru a plăti datoriile, iar acum facem datorii pentru a consuma

Autor: Mircea Nica 18.02.2020

Raiffeisen Bank România, una dintre cele mai mari bănci care activeazăpe plan local consideră căşI în anul 2020 deficitul bugetar va fi unul “foarte mare”, întrucât România a intrat într-o direcţie de deteriorare dupăcriza din 2008 şi că în prezent trăieşte din datorii pentru a consuma.

“Criza financiara din 2008 a marcat un punct de cotitura. După acea corectie din 2008, pietele financiare şi-au schimbat apetitul pentru finanţarea ţărilor care trăiesc pe datorie şi noi a trebuit să ne corectă. Cu toate că ne-am corectat am intrat pe o directie de deteriorare din nou, dar cu deficite mai mici decat cele de atunci”, a spus Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank în cadrul conferinţei “30 de ani de capitalism în România” organizată de bancă.

România a încheiat anul 2019 cu un deficit bugetar de 4,36% (48 mld. lei), depăşind limita de 3% stabilită de Uniunea Europeană. Principalul obiectiv al ministrului de finante este diminuarea acestui deficit pentru a evita intrarea în procedura de deficit excesiv. 

“În perioada anilor 80-90, România nu a consumat pentru a plăti datoriile pe care le avea, iar acum face datorii pentru a consuma”, a spus Steven van Groningen, CEO al Raiffesen Bank. Acesta este efectul unei perioade în care consumul era sufocat pentru a putea achita complet datoria externă a României.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank a explicat în continuare că România a avut cel mai mare deficit în perioada 2008-2012, iar proiecţiile arată că în anii viitori vom avea cel mai mare deficit din Europa. Astfel, urmând evoluţia deficitului bugetar, România se află în cicluri de 5 ani. În 2009 a avut cel mai mare deficit de 9,1%, apoi în 2016 a fost cel mai mic deficit de 0,6%, iar acum în 2020 din nou va avea un deficit foarte mare.