Municipiul Târgovişte a accesat fonduri europene de peste 18 mil. lei pentru modernizarea iluminatului public

Autor: Laurentiu Cotu 19.02.2020

Primăria Târgovişte a câştigat un proiect european de aproximativ 22 mil. lei, din care peste 18 mil. lei reprezintă contribuţia din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru  eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public din municipiu. Astfel, sursele de energie regenerabilă ce vor fi utilizate şi corpurile performante de iluminat a căror intensitate luminoasă va fi reglată prin intermediul unui sistem automat, vor diminua cheltuielile reale de funcţionare a sistemului de iluminat public, precum şi emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. 

Finanţarea a fost atrasă prin Regio (Programul Operaţional Regional 2014-2020), în cadrul Axei prioritare 3 - ’’Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon’’, Prioritatea de investiţii 3.1 – ’’Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor’’, Operaţiunea C - Iluminat public.

În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.178 de proiecte prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 8 miliarde de lei. La nivelul judeţului Dâmboviţa, solicitanţii de fonduri Regio au depus 218 de aplicaţii, având o valoare solicitată de peste 1,6 miliarde de lei. Dintre acestea, cele 14 cereri de finanţare înregistrate la nivelul Axei prioritare 3 au o valoare la solicitare de peste 160 de milioane de lei.