Prea mare pentru a fi sănătos? Vanguard, cu 6.000 mld. dolari în administrare, se extinde încontinuu şi ridică întrebări legate de potenţiala influenţă asupra sectorului corporativ al SUA

Autor: Tibi Oprea 20.02.2020

♦ În 2018 Vanguard a înregistrat mai multe intrări de bani decât cei mai mari doi rivali ai săi la un loc, BlackRock şi Fidelity, iar astăzi grupul controlează peste un sfert din piaţa totală a fondurilor mutuale din SUA.

Gerry O’Reilly, fost alergător care a reprezentat Irlanda la Jocurile Olimpice din 1992, este cel mai mare manager de fonduri din lume şi unul dintre cei mai performanţi, aflându-se la conducerea celui mai popular fond al Vanguard – Total Stock Market Index Fund, cu active în administrare de 874 miliarde de dolari – fond de indici care se clasează singur printre cele mai mari 40 de grupuri de investiţii, scrie Financial Times.

Un investitor care ar fi subscris 10.000 de dolari în urmă cu 10 ani în fondul lui O’Reilly ar fi constatat că investiţia ar fi valorat astăzi peste 35.000 de dolari, ceea ce înseamnă că şi-ar fi multiplicat banii investiţi de 3,5 ori, potrivit calculelor ZF.