Finanţe personale. Ce comisioane au cele mai performante zece fonduri de acţiuni din România

Autor: Liviu Popescu 20.02.2020

Şapte din cele mai performante zece fonduri de acţiuni din România în funcţie de randamentul înregistrat în ultimele 12 luni nu au comisioane de subscriere, adică nu comisionează depunerea iniţială a unui investitor, cel mai probabil ca o măsură de a atrage clienţi, arată datele agre­gate de ZF.

Pe de altă parte, la răscumpărare, adică atunci când investitorul retrage o sumă de bani, unele fonduri au comisioane care variază în funcţie de perioada de deţinere a plasamentului, în sensul în care cu cât această perioadă este mai redusă, cu atât comisionul este mai mare. Aceasta este o măsură care descurajează răscumpărarile realizate „la cald“. Alte fonduri au comisioane la retragere şi în funcţie de modalitatea de subscriere a investiţiei.

Cele mai performante zece fonduri de acţiuni au un comision de administrare suportat de fond, care de obicei este lunar, iar cele de subscriere/răscumpărare se încasează de la clientul fondului respectiv. Pentru această analiză, ZF a luat în calcul comisioanele publicate pe site-ul fiecărui fond în parte şi în prospectul aferent fondului.