Sănătatea nu mai este pe primul loc: mai mult de jumătate din români nu au şi nu intenţionează să-şi facă asigurare privată de sănătate

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 20.02.2020

Mai mult de jumătate din români nu au şi nici nu intenţionează să-şi facă asigurare privată de sănătate, arată un sondaj realizat pentru o campanie naţională de informare.

Doar doi din zece români care nu au asigurare privată de sănătate vor să-şi facă una în următoare şase luni. Două treimi ar fi dispuse să aloce o sumă lunară pentru servicii medicale private, în timp ce 48% dintre respondenţi au declarat că nu îşi fac, o dată pe an, un set de analize complet. 30% citează lipsa de timp ca motiv pentru acest lucru, 18% declară că este un proces foarte complicat, iar 13% consideră că nu au nevoie de analize deoarece sunt sănătoşi.

Dacă au anumite simptome medicale, 7 români din 10 (69%) caută pe internet informaţii. În urma căutărilor, 48% au declarat că s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, în timp ce 17% nu au luat nicio măsură.

81% dintre participanţii la sondaj au declarat că iau medicamente pe cont propriu din când în când, doar pentru afecţiuni uşoare ca răceli, indigestii sau dureri de cap, în timp ce 14% nu fac niciodată acest lucru.

53% dintre respondenţi au declarat că nu cunosc diferenţele dintre o asigurare privată de sănătate şi un abonament medical.

Întrebaţi ce sumă ar fi dispuşi să aloce lunar pentru servicii private de sănătate, 29% au menţionat între 50 – 100 de lei, 16%, sub 50 de lei, 14%, între 100 – 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. 36% dintre participanţii la sondaj nu ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru serivicii private de sănătate.