ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Certasig şi începe demersurile pentru declanşarea falimentului asigurătorului

Autor: Claudia Medrega 20.02.2020

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în şedinţa din data de 19 februarie, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare Certasig ca urmare a faptului că societatea nu şi-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR).

Totodată, Consiliul ASF a constatat starea de insolvenţă a societăţii Certasig şi a hotărât să iniţieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului. 

La sfârşitul anului trecut, Certasig, companie de asigurări spe­cializată pe segmentul corporate,  a fost amendată de ASF cu 65.000 lei deoarece nu a calculat corect indicatorii de solvabilitate. Sancţiunea a fost acordată în urma unui control inopinat.

Tot la finalul anului 2019, CertAsig a anunţat încheierea unui acord cu ABC Assevera, o socie­tate financiară italiană, care va face o „in­vestiţie substanţială“ în companie. Însă, Certasig nu a anunţat valoarea investiţiei şi nici pachetul de acţiuni preluat de ABC Assevera, susţinând doar că „în urma acestei investiţii, CertAsig ar urma să ajungă la un capital disponibil mai mult decât dublul nivelului cerut de stan­dar­dele internaţionale Solvency II”.

Certasig este deţinută majoritar de Royalton Capital Investors II, un fond eu­ro­pean de investiţii specializat pe achizi­ţio­narea şi dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală şi de Est. CertAsig activează în România şi Bul­garia, dar este prezentă de asemenea şi pe pieţele din Turcia şi din Republica Cehă.

„Asigurătorul are obligaţia de a notifica asiguraţii atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare încheiate cu Certasig Societate de Asigurare şi Reasigurare S.A., cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denunţate rămân în vigoare până la data expirării”, a transmis ASF.

Orice persoană care invocă un drept de creanţă împotriva asigurătorului, după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data retragerii autorizaţiei de funcţionare şi cea a denunţării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună la societatea de asigurare, conform ASF.

În termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată privind deschiderea procedurii de faliment împotriva asigurătorului, Certasig are obligaţia predării evidenţelor complete ale dosarelor de daună, ale evidenţelor tehnico - operative şi contabile aferente acestor dosare la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări.

Conform legislaţiei în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraţilor, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.