Conferinţa ZF/NNDKP Tax & Legal, Cluj-Napoca. Mediul de afaceri poate să stea liniştit din punctul de vedere al fiscalităţii cel puţin în prima jumătate din 2020

Autor: Răzvan Botea 24.02.2020

Controalele ANAF se vor înteţi, iar singurele modificări fiscale certe din prima jumătate a acestui an sunt directivele europene care trebuie să fie armonizate cu legislaţia naţională.

Partenerii NNDKP, divizia de consultanţă fiscală, sunt de părere că, în ciuda faptului că bugetul României în 2020 este foarte tensionat, guvernul nu va apela la creşteri sau modificări de taxe, cel puţin până va trece perioada electorală. Cu toate acestea, statul va încerca să adune mai mulţi bani la buget prin intensificarea inspecţiilor ANAF, atât ca frecvenţă, cât şi ca intensitate.

„Am văzut o încetinire a verificărilor fiscale în practică şi cele în desfăşurare s-au desfăşurat foarte lent. Din septembrie-octombrie anul trecut am sesizat o reluare a controalelor fiscale şi o creştere a tensiunilor în desfăşu­rarea lor şi ne aşteptăm ca acest trend să continue. Dacă până la un  anumit moment pentru o speţă tehnică ne puneam la masă şi încercam să înţelegem aspectele specifice ale fiecărei speţe, în ultimele luni am constatat că aceste speţe vin rezolvate în avans - autorităţile vin cu o opinie deja făcută“, a declarat Alina Timofti, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă fiscală, în cadrul evenimentului ZF/NNDKP „Cum administrăm riscuri fiscale şi (macro) economice în 2020“ Cluj-Napoca.