Deficitele mari, instabilitatea politică şi tensiunile externe pun presiune pe curs şi pe Bursă

Autori: Claudia Medrega , Tibi Oprea 24.02.2020

♦ Cursul leu/euro a urcat vineri la cel mai ridicat nivel din istorie, depăşind pragul psihologic de 4,8 lei/euro ♦ Indicii bursieri au fost în declin.

Românii cu credite în euro au privit uimiţi la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute cum cursul leu/euro creşte de la o zi la alta, de­păşind maxim istoric după ma­xim istoric, depăşind în premieră pragul psi­hologic de 4,8 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat vineri de BNR a urcat până la 4,8026 lei/euro, după o creştere cu 0,4% faţă de nivelul de joi.

Nivelul cursului era aşteptat şi prognozat încă de anul trecut, însă mişcarea bruscă afec­tea­ză negativ o economie bazată masiv pe im­por­turi şi în care mare parte din preţuri sunt dir­ect legate la euro, a transmis pentru ZF Asociaţia Trezorierilor din România, care gru­pează trezorierii de companii.

Deprecierea recentă a monedei naţionale nu reprezintă o surpriză, având în vedere ni­ve­lul ridicat al deficitelor gemene şi incerti­tu­dinile din sfera politicii economice în context elec­toral pe plan intern, spune Andrei Rădu­lescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania. „Strict din perspectiva ter­menului foarte scurt, la această depreciere a con­tribuit şi scăderea semnificativă a ratelor de dobândă. Dinamica este divergentă faţă de valutele din regiune, dacă ne uităm la evo­lu­ţiile de vineri“, susţine Rădulescu.

Pe piaţa financiară locală a început să de­vi­nă vizibilă o schimbare de macaz, dobânzile in­ter­bancare la lei mergând în jos, în timp ce cursul urcă.

Vineri, la ora 16.20 toţi indicii bursieri în­re­gistrau scăderi, de la minus 0,22% pentru BET-FI, indicele care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, la minus 0,66% pentru BET-NG, indicele companiilor din sectorul energetic. Rulajul bursei de la Bucureşti, în valoare de 17 mil. lei - 3,5 mil. euro (la ora 16.20), este în scădere de patru şe­dinţe consecutive încoace. Iar din rândul celor 16 companii din prima ligă bursieră, peste jumătate înregistrează scăderi.

Bursa a scăzut vineri cu 0,66%, atunci când s-a anuntat cursul leu/euro ajuns la un nivel record, după ce crescuse marginal în ultimele cinci şedinţe.

„Vorbim de un context extern care a activat nişte riscuri latente în România, care sunt cunoscute ñinstabilitatea economică şi politică. Este vorba de o mişcare regională care se leagă de o nevoie de siguranţ ă a investitorilor indusă de o încetinire economică globală, astfel că investitorii îşi plasează activele în zone mai sigure. Rulajele scăzute de la BVB sunt legate de asta. Investitorii mari, care de obicei plasează volume ridicate, sunt în aşteptare acum. România este o ţară de unde capitalul se retrage când sunt probleme economice“, spune Claudiu Cazacu analist-şef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.