Coronavirusul a ajuns şi pe burse: Preţul acţiunilor şi al petrolului scade pe fondul epidemiei. Aurul creşte puternic

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 24.02.2020

Acţiunile globale şi petrolul au înregistrat scăderi de preţuri luni, în timp ce aurul, activ de refugiu a crescut, pe fondul răspândirii coronavirusului în afara Chinei şi al perspectiva sumbre asupra creşterii mondiale, anunţă Reuters.

Coreea de Sud se află în alertă, numărul infecţiilor depăşind 700, iar numărul deceselor urcând la şapte. În Italia, oficialii au anunţat că o a treia persoană infectată a murit, în timp ce numărul cazurilor a sărit la peste 150 de la doar trei vineri. Iranul, care a anunţat primele infecţii săptămâna trecută, a confirmat 43 de cazuri şi opt decese.

Indicele bursier Nikkei a scăzut cu peste 2%, iar acţiunile futures EuroStoxx 50 au scăzut 1,5%, în timp ce pentru indicele londonez FTSE scăderea este de 1%.

Indicele de referinţă australian a scăzut cu 2,2%, în timp ce în Noua Zeelandă piaţa scade cu 1,3%.

Indicele KOSPI din Coreea de Sud s-a redus cu aproximativ 3%. Acţiunile chineze au deschispe minus, cu indicele CSI300 cu 0,6% mai mic.

Indicele MSCI al zonei Asia-Pacific a scăzut cu 1,6%, la cel mai redus nivel de la începutul lunii februarie. Pieţele japoneze sunt închise pentru o sărbătoare publică.

"Există o mulţime de veşti proaste pe coronavirus, cu numărul total de noi cazuri în creştere", a scris economistul şef AMP, Shane Oliver, într-o notă.

Virusul a ucis 2.442 de oameni în China, care a raportat 76.936 de infecţii, frânând a doua economie a lumii. În acelaşi timp boala s-a răspândit în alte 28 de ţări şi teritorii.

Oxford Economics estimează că epidemia ar putea reduce spre zero creşterea economică mondială din prima jumătate a anului, în cazul în care ar deveni o pandemie globală.

Dolarul a scăzut luni pentru a doua sesiune consecutivă faţă de yen. Moneda americană a început să piardă teren vineri, după anunţurile ce arătau că afacerile americană au stagnat în februarie, semnalând o posibilă contracţie pentru prima dată din 2016. Sectorul manufacturier a înregistrat, de asemenea, cea mai scăzută valoare din august.

„SUA au avut o serie de date slabe, dar credem că acest lucru este o picătură din ceea ce urmează să apară, cu alte economii majore care ar putea să comunice cifre reduse”, spune Rodrigo Catril, strateg la National Australia Bank.

Dolarul australian a scăzut cu 0,3%, la minimul ultimilor 11 ani.

Euro a mai scăzut puţin, la 1,0828 dolari.

Preţurile petrolului au scăzut, pe măsură ce investitorii s-au convins că epidemia a dus la scăderea cererii, în timp ce producătorii importanţi au părut că nu se grăbesc să reducă producţia. Ţiţeiul Brent a scăzut cu 3%, la 56,72 dolari barilul, iar petrolul american cu 2,7%, la 51,9 dolari/baril.

Aurul a crescut pe piaţa americană cu 1% la 1.665,1 dolari/uncie, iar preţul spot a urcat la maximul a şapte ani, la 1.678,58 dolari/unci, în cea mai mare creştere săptămânală din august anul trecut.