Video ZF Esenţial în business. Dragoş Doroş, KPMG: În administraţia românească este o mentalitate găunoasă a vânării greşelii

Autor: Adelina Mihai 24.02.2020

O lege neclară a stârnit controverse între inspectorii ANAF şi oficiali din Ministerul Finanţelor pe tema impozitării tichetelor cadou, un beneficiu extra-salarial folosit de companii pentru a-şi recompensa salariaţii.

”Problema tichetelor cadou e mare şi generalizată. După cum spune chiar preşedintele ANAF, sunt peste 1.000 de companii care au această problemă. De fapt, ce s-a întâmplat? De ani şi ani de zile, există un anumit fel de a opera în piaţa de bunuri de larg consum. Toate bunurile care se distribuie prin România au în spate nişte agenţi de vânzări care le distribuie şi aceşti agenţi de vânzări care sunt câteva mii, poate chiar zeci de mii, primesc tichete cadou în momentul în care îşi îndeplinesc anumite obiective. Aceste tichete cadou nu le sunt date de angajatorii lor, ci le sunt date de către cei a căror marfă o distribuie. Aşa că ei sunt salariaţii unei companii de distribuţie şi primesc tichete cadou de la altă companie”, a explicat Dragoş Doroş, Tax Partner la firma de audit şi consultanţă KPMG, la emisiunea online de business ZF Esenţial în busines realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Astfel, potrivit ANAF, tichetele cadou ar fi trebuit să fie taxate atât cu impozit pe venit (în cuantum de 10%), cât şi cu contribuţii sociale (contribuţia la pensie de 25% şi contribuţia la sănătate de 10%). În schimb, legea- care e făcută de Ministerul de Finanţe (care are în subordine ANAF)– este neclară, iar angajatorii au plătit pentru tichetele-cadou doar impozitul de 10%.

Dragoş Doroş, care a fost în trecut preşedinte al ANAF, dar şi director în cadrul Direcţiei de Legislaţie şi Impozite Directe din Ministerului Finanţelor, spune că există o dispută permanentă între ANAF şi Finanţe de 30 de ani încoace.

”În administraţia românească este o mentalitate găunoasă a vânării greşelii. Dacă vreţi să mă pun în pantofii de fost preşedinte ANAF, în loc să vânăm banii şi să urmărim să încasăm cât mai mulţi bani, se vânează greşeala. Hai să văd cât de mari sancţiuni pot să pun. Şi sancţiunile sunt pe hârtie, banii sunt în cont, nu? Asta este de fapt eroarea şi se cheltuie resurse, şi de bani este nevoie la buget acum, mai mult poate ca niciodată”, a concluzionat Doroş.