Rata de popularitate a lui Donald Trump atinge 49% pentru prima dată în ultimii trei ani, reuşind să se îmbunătăţească într-un moment cheie pentru câştigarea celui de-al doilea mandat

Autor: Eduard Ivanovici 01.03.2020

Cota de popularitate a preşedintelui Donald Trump s-a îmbunătăţit într-un moment cheie pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, sporindu-i şansele de câştigare a celui de al doilea mandat, scrie The Guardian.

În timp ce Bernie Sanders a câştigat alegerile primare din statul Nevada, consolidându-şi poziţia din partea Partidului Democrat, compania americană de analiză Gallup a declarat că preşedintele în exerciţiu are în prezent o rată de aprobare de 49% şi o cotă de dezaprobare de 48%, prima dată când Trump înregistrează o rată pozitivă în ultimii trei ani.

Site-ul american FiveThirtyEight , specializat în analiza sondajelor de opinie, arată că rata de popularitate a lui Trump a crescut încă din luna septembrie, când preşedintele a fost pus sub acuzare. După ce a fost achitat de senat, Trump ar fi înregistrat o rată de popularitate de 43,3% şi 52,2% în ceea ce priveşte dezaprobarea.

„Rata de aprobare a lui Trump creşte într-un moment cum nu se poate mai bun. De obicei, preşedinţii cu rating-uri de sub 45% în această perioadă a anului pierd. Dacă istoria se repetă, atunci rata de aprobare a lui Trump ar putea creşte suficient de mult încât să devină favorit în cursa prezidenţială”, a declarat Harry Enten, analist CNN.

Săptămâna trecută, un sondaj CBS arăta că 65% dintre americani sunt de părere că Trump va câştiga într-o cursă strânsă cu un eventual candidat al Partidului Democrat. În plus, Trump are o poziţie puternică în Colegiul Electoral, ansamblul de 50 de electori care aleg preşedintele Statelor Unite. Trump a câştigat alegerile din 2016 cu ajutorul Colegiului, în ciuda faptului că Hillary Clinton a câştigat votul popular cu trei milioane de voturi mai mult decât Trump.

64% dintre proprietarii americani de business-uri mici sunt de acord cu felul în care Donald Trump conduce Statele Unite, în plus cu 8% faţă de anul trecut, potrivit CNBC.

Un procent imens (93%) de membri ai Partidului Republican îl susţin pe Donald Trump în prezent, la fel ca în trimestrul al patrulea din 2019.