Exporturile ilegale de gunoi către România şi Bulgaria reflectă diviziunea est-vest din UE

Autor: Catalina Apostoiu 25.02.2020

De-a lungul anilor, deşeuri din ţările mai bogate din bloc au fost exportate către România şi Bulgaria, unde pur şi simplu s-au acumulat sau au fost arse fără a se respecta reguli care preîntâmpină riscurile pentru sănătatea oamenilor. Problema pare să persiste, scrie Ivaylo Ditchev, profesor de an­tro­pologie culturală la Universitatea din Sofia, Bulgaria, într-o opinie publicată de Deutsche Welle.

În ianuarie, Comisia Euro­peană a ameninţat cele două ţări cu sancţiuni pentru reciclarea ina­decvată a deşeurilor muni­cipale din 2014. Dezvăluirile privi­toare la problema gunoiului au provocat un cutremur politic în România. Totul a ieşit la ivea­lă când poliţia ital­iană, care a des­coperit exporturi ilegale de gu­noi către ambele ţări, a in­format auto­rităţile acestora cu pri­vire la această practică.

În România şi Bulgaria, mai puţin de 10% din deşeuri la nivel na­ţional sunt reciclate. O mare par­te a gunoiului este ar­să în fa­brici de ciment fără filtre, po­luând ae­­rul şi creând un risc serios la adre­sa sănătăţii oame­ni­lor. În ul­timii 10 ani, im­porturile de gunoi în Bulgaria au cres­cut de 20 de ori, iar ju­r­naliştii arată că gunoiul este pur şi sim­plu arun­cat sub poduri sau de-a lungul autostrăzilor şi mai apoi ars.

În România şi Bulgaria, ca şi în Italia, businessul eli­mi­nă­rii deşeurilor este controlat de figuri obscure. Politicieni im­por­tanţi sunt implicaţi, corupţia înfloreşte, iar ecologiştii sunt eti­chetaţi drept radicali care ar fi plătiţi de rivali din vest ca­re vor să încetinească dezvoltarea ţării. Din toate aceste afa­ceri se fac profituri mari.

Criza gunoiului are şi o dimensiune simbolică, mulţi est-eu­­ro­peni simţindu-se cetăţeni de mâna a doua pe con­ti­nent, scrie Ditchev. Exact ca în cazul standardelor duale la ali­men­­te.

Imaginile cu gunoiul acumulat în Europa de Est a stârnit mâ­nie cu privire la această industrie ilegală. Importul de de­şe­uri creează în mulţi est-europeni sentimentul că producţia şi consumul de bunuri sunt în mare măsură un privilegiu al ves­ticilor, în timp ce estul rămâne să le rezolve acestora pro­ble­ma deşeurilor.

Noi, europenii, scrie profesorul bulgar, ne simţim trataţi incorect, în condiţiile în care statele europene bogate adoptă reglementări de mediu din ce în ce mai stricte în timp ce îşi exportă deşeurile în estul Europei.

Acum, în Bulgaria se dezbate dacă firmele locale de reciclare ar trebui obligate să nu proceseze mai mult de 50% din gunoiul importat din afară. Dar care este diferenţa când emisiile emanate din arderea acestor gunoaie sunt la fel de toxice, se întreabă Ivaylo Ditchev.

Cum pot fi România şi Bulgaria oprite de la a importa deşeuri care le ameninţă sănătatea oamenilor doar pentru un profit rapid? Reglementările şi amenzile europene nu vor fi suficiente, scrie Ditchev. De ani întregi, deşeurile se acumulează în ambele ţări, dar mulţi par pur şi simplu să dea din umeri şi să accepte status quo-ul.