Criză politică la Bucureşti. Înfrângere pentru preşedintele Iohannis: desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este neconstituţională. „Avem nevoie de un nou Legislativ care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua aşa, cu situaţii de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial.“

Autor: Iulian Anghel 25.02.2020

Curtea Constituţională a demontat, pe jumătate, planul preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a alegerilor anticipate ce ar fi trebuit să urmeze, respingerii de către Parlament a două propuneri succesive pentru instalarea guvernului.

Curtea Constituţională  a judecat luni o plângere a PSD care invoca un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi preşedinţie, după ce Klaus Iohannis l-a desemnat să formeze un nou guvern tot pe Ludovic Orban, care fusese demis de Parlament. Potrivit Constituţiei, preşedintele desemnează, din rândul partidelor parlamentare, o persoană pentru a forma un nou guvern, dacă guvernul în funcţie a fost demis. Constituţia nu-i interzice explicit şefului statului să numească acceaşi persoană care deţinuse fotoliul de prim-ministru. Nu există motivaţia Curţii, dar într-un comunicat de presă Curtea arată: „În realizarea atribuţiei prevăzute de art. 103 alin. (1) din Constituţie, Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr. 80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”. Or, la audieri, miniştrii desemnaţi (aceiaşi ca şi în guvernul demis) au cerut parlamentarilor să primească vot negativ, ceea ce, evident, este contrar scopului audierii şi votului, adică instalarea unui nou guvern.

Ieri Parlamentul trebuia să supună la vot instalarea guvernului Orban II, dar majoritatea parlamentară (PSD, Pro România, ALDE şi UDMR) a boicotat şedinţa, care a fost amânată din lipsă de cvorum.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că va aştepta motivarea CCR pentru a lua o decizie.

În ultimele săptămâni, preşedintele a lăsat să se înteleagă că are jocul în mână şi că anticipatele sunt inevitabile. Anunţul PSD, anume că ar admite, la un moment dat, anticiatele a lăsat loc speculaţiilor că există un “deal” între principalele partide – PNL şi PSD. Iată însă că jocul este resetat de decizia CCR.

Preşedintele Iohannis a reiterat, luni seara, că România are nevoie de un nou Legislativ, care să ofere o nouă majoritate şi că, în opinia lui, cea mai legitimă soluţie este, în acest moment, revenirea la votul acetăţenilor. Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%, a mai spus Iohannis.

Şeful statului crede că este nevoie de o nouă majoritate care să poată susţine un guvern stabil.

„Am şi spus că în opinia mea cea mai legitimă soluţie e revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi crearea unei noi majorităţi parlamentare care să poată susţine un guvern stabil, capabil să guverneze pentru cetăţean. Avem nevoie de un nou Legislativ care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua aşa cu situaţii de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi, deşi timp de trei ani de zile a eşuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să facă treaba pe cei care au dovedit că ştiu ce trebuie făcut pentru România”, a spus Iohannis.

Doar că, în mare parte, blocajul a fost creat chiar de ambiţia şefului statului de a ajunge la anticipate.