După luni de proteste din partea şoferilor şi zeci de mii de mesaje, Gabriela Firea cedează şi renunţă la taxa Oxigen

Autori: Laura Buciu , Mediafax 25.02.2020

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că renunţă la taxa Oxigen, după sondajul realizat pe Facebook, unde a întrebat dacă bucureştenii sunt de acord cu introducerea vinietei Oxigen, iar 90 la sută au răspuns că nu doresc această taxă. „Renunţ la vinieta antipoluare”, a spus Firea.

„Cele două declaraţii video pe care le-am postat (...) au însumat peste 2,5 milioane de vizualizări, cele mai multe, 60 – 70% din Bucureşti şi Ilfov. (...) 90% se exprimau în defavoarea vinietei. Au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice şi juridice”, a spus Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a spus că având aceste cifre decizia este să renunţe la taxa Oxigen.

„În faţa unui asemenea val de respingere a unei astfel de măsuri care a fost luată în întreaga Europă, aceea de a restricţiona în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul (...) precum şi a vinietei antipoluare, sunt în situaţia de a lua o decizie. (...) Decizia se va transforma în hotărâre de Consiliu General în luna martie. Decizia este, deşi cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetăţenii care mi-au scris (...) renunţa la vinieta antipoluare”, a spus Firea.

Cu toate acestea, primarul general spune că nu va renunţa în totalitate la proiectul Oxigen.

„Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru a finaliza centura ocolitoare a Capitalei. Fără finalizarea centurii, nu putem afirma că avem un oraş în care am luptat într-adevăr cu poluarea”, a mai spus Firea.

Joia trecută, Gabriela Firea a organizat un referendum pe Facebook, întrebând cetăţenii dacă îşi doresc taxa Oxigen.