Oraşul turistic care ar putea deveni noua Romă: „Când oamenii călătoresc, îşi doresc o poveste, vor să ia parte la ceva”

Autor: Eduard Ivanovici 01.03.2020

În medie, trebuie să aştepţi trei ore şi jumătate pentru a putea vizita Colosseumul de la Roma, iar aglomeraţia din marele capitale europene poate afecta drastic experienţa multor turişti. În acelaşi timp, poţi lua metroul până la aeroportul din Roma şi te poţi urca în primul avion către Tunis. Zborul nu durează decât 80 de minute şi pentru doar 3 euro poţi ajunge în Cartagina, unde poţi vedea unele dintre cele mai impresionante relicve ale ingineriei şi arhitecturii romane, scrie BBC.

Reputaţia Tunisiei a avut de suferit în ultimul deceniu după revoluţia din 2011 care l-a înlăturat de la putere pe Zine al-Abidine Ben Ali, ţara urmând ulterior să intre într-o stare constantă de agitaţie. Ceea ce pe vremuri reprezenta o destinaţie de vacanţă permanentă pentru artiştii şi intelectualii europeni (Simone de Beauvoir, Michel Foucault şi Paul Klee, printre alţii) s-a transformat brusc într-un loc ostil şi nefrecventabil.

Reputaţia Tunisiei a continuat să fie afectată de atacurile teroriste din 2015, când acţiunile întreprinse de ISIS ajungeau la apogeu, urmând să se creeze o serie de iniţiative anti-terorism. Astăzi, guvernul Marii Britanii le sugerează turiştilor să aibă grijă când vizitează regiunea, dar spune că „guvernul tunisian a îmbunătăţit securitatea în marile oraşe şi în zonele turistice”.

Ţara a ieşit din Primăvara Arabă cu o democraţie funcţională, o economie pe cale de a se stabiliza şi cu un apetit brusc pentru terorişti. Este în prezent singura ţară arabă cu libertate totală de expresie, iar capitala este plină de tineri care îşi exprimă ideile prin concerte, marşuri politice, show-uri de artă şi festivaluri de film, ceea ce în urmă cu un deceniu ar fi fost total imposibil.

„Când oamenii călătoresc, îşi doresc o poveste, vor să ia parte la ceva”, spune un localnic din Tunis.

Există în continuare ruine romane şi punice ce pot fi explorate, plaje şi obiecte de artă, şi, poate cel mai important, locuri nefrecventate de valuri imense de turişti. Cel mai captivant aspect are legătură cu energia creativă a unei generaţii care profită la maxim de nou-dobândita libertate de expresie şi de dorinţa de a-şi conserva patrimoniul în feluri noi şi neaşteptate.

„În prezent, există o energie specifică în Tunis, în special pentru tinerii artişti. Oamenii au ceva de spus”, spune alt localnic al capitalei.

Tunisul nu trebuie să bată Roma la toate categoriile (mâncarea, bazată masiv pe ouă, ton şi pastă de ardei iute, este cu siguranţă de neratat), dar nici nu are nevoie. Cât timp Tunisul priveşte spre viitor, va continua să îşi creeze o moştenire drept o capitală a culturii, istoriei şi libertăţii.