Urmează conferinţa ZF/BT Hello, Timişoara. Cine sunt cei mai puternici antreprenori din Timiş? Nicio firmă antreprenorială nu a ajuns la 100 de milioane de euro

Autor: Dana Ciriperu 26.02.2020

♦ Joi 5 martie 2020, Ziarul Financiar şi Banca Transilvania merg la Timişoara pentru a discuta cu antreprenorii despre cum arată mediul de business într-unul dintre cele mai puternice judeţe din ţară.

Artoil, un trader de carburanţi cu 18 angajaţi, TIM Rail Cargo, o firmă de transport pe calea fe­rată şi producătorul de corpuri de iluminat Elba sunt cele mai mari trei companii antreprenoriale din judeţul Timiş după cifra de afaceri din 2018. Ni­ciuna dintre aceste companii nu a ajuns însă în 2018 la afaceri de cel puţin 100 mil. euro.  Artoil, cel mai mare business antreprenorial din judeţ, a ra­portat 438 mil. lei vânzări (94 mil. euro) în 2018, iar compania de pe locul doi, TIM Rail Cargo, a avut afaceri de 287 mil. lei (61 mil. euro).

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din Timiş au avut în 2018 o cifră de afaceri de 2,2 mld. lei, în timp ce liderul judeţului, reţeaua de ma­­­gazine Profi, a avut o cifră de  afaceri de 5,9 mld. lei.

Într-un judeţ din care au pornit câteva dintre cele mai cunoscute branduri antreprenoriale create de la zero după 1990 ( Joe, Artima), nicio companie cu capital privat românesc nu a ajuns la afaceri de cel puţin 100 de milioane de euro, iar cel mai mare business antreprenorial are doar 18 angajaţi, potrivit mfinante.ro.

În Timiş sunt 200.000 de angajaţi în companii (pe locul doi în ţară, după Bucureşti) şi alţi 66.000 de antreprenori. Numărul de antreprenori din judeţul Timiş (asociaţi/acţionari în firme) a urcat cu 5,1% în 2019 faţă de 2018, la 66.266, arată datele de la Registrul Comerţului.

Timişul are o cifră de afaceri de 66 mld. euro şi, deşi cea mai mare companie din judeţ este retailerul alimentar Profi (afaceri de 5,9 mld. lei în 2018), baza de producţie a judeţului de la graniţa  de vest a ţării este industria auto cu centre de producţie ale unor companii precum Continental, Hella, Draexlmaier, TRW şi Adient.

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania merg joi 5 martie la Timişoara pentru a discuta cu antreprenorii despre cum arată mediul de business din judeţ.

Cum facem ca mediul antreprenorial şi cultura de business din Timisoara să se dezvolte mai mult? Cine sunt antreprenorii Timişoarei şi cum fac să treacă graniţele judeţului şi ale ţării? Ce tipuri de businessuri se potrivesc cel mai bine pe profilul unui judeţ dominat de industria auto?