Marat Khusnullin, cel care a modernizat Moscova, a fost ales de Putin pentru a transforma întreaga Rusie

Autor: Catalina Apostoiu 26.02.2020

După nouă ani în care s-a ocupat de şantierele de infrastructură în cadrul primăriei Moscovei, Marat Khusnullin a devenit recent unul dintre vicepremierii prietenului său Mihail Mişustin, fost şef al fiscului rus devenit şef al guvernului rus. Sistemul său de management a permis impresionanta dezvoltare ur­bană a capitalei ruse, cu mo­dernizarea rapidă a tran­s­por­turilor publice. Un mo­del pentru Rusia, speră aces­­ta, potrivit Les Echos. Însă de numele Khusnullin sunt legate mai multe con­tro­verse.

Khusnullin se află în spa­­tele boomului de cons­truc­­ţii din tim­pul manda­tu­lui primarului Serghei Sobi­anin, incluzând 40 de sta­ţii noi de me­trou şi re­fa­cerea infrastructurii de trans­port pu­blic a capitalei.

Experienţa mea din Mos­cova poate servi res­tu­lui Rusiei, spune acesta într-un interviu acordat pu­bli­ca­ţi­ei Les Echos. Putem reproduce în alte regiuni sistemul de ge­s­­tiune şi control care, în capitală, ne-a permis să fim efi­ci­enţi.

Anul trecut, primarul a organizat 240 de reuniuni pentru a verifica progresul şantierelor. În paralel, am digi­talizat sis­te­mul de autorizaţii de şantiere, aceasta aducând trans­pa­renţă şi rapiditate în procesele decizionale, arată Khus­nullin. Aceas­ta permite de asemenea o mai bună coor­donare şi sin­cron­izare a unei multitudini de proiecte paralele, adaugă a­ces­ta.

În Moscova, am reuşit să deschidem 10 staţii noi de metrou pe an, iar proiectele noastre se concretizează mai rapid decct în alte părşi, potrivit lui Khusnullin.

Criticii acuză însă autorităţile că au cheltuit prea mult pe extinderea sistemului de metrou şi insuficient pe mentenanţă, potrivit BBC. În 2014, în timpul mandatului lui Khusnullin, mai mult de 20 de oameni au murit în urma deraierii unor garniture de metrou.

Khusnullin spune că va realiza reforme similare la nivel de guvern, potrivit Les Echos. ìE nevoie de un plus de digitalizare şi de control direct pentru a insufla în Rusia o adevărată cultură a rezultatuluiî.

Întrebat în legătură cu ambiţiosul program de investiţii, de 375 miliarde de euro, al Kremlinului, Khusnullin arată că este posibil ca acestea să fie realizate până în 2024. Obiectivele sunt foarte concrete, arată acesta.

Moscova nu este însă Rusia, scrie Les Echos. Ţara este imensă, mai săracă decât capitala, cu o puternică mentalitate birocratică şi cu corupţia sa. În opinia lui Khusnullin, corupţia există întotdeauna şi peste tot, mai mult sau mai puţin.

Khusnullin însuşi este o ţintă preferată a anchetelor anti-corupţie, arată Leonid Bershidsky într-o opinie publicată de Bloomberg. Prietenii săi par să fi beneficiat enorm de pe urma boom-ului construcţiilor din Moscova.