Un uriaş proiect de infrastructură vizează România. Până în 2022 peste 3.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice vor fi instalate în România, Italia şi Spania. Cine sunt finanţatorii

Autor: Dorin Oancea 26.02.2020

Peste 3.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice vor fi instalate în România, Italia şi Spania, prin proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), proiect cofinanţat de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, alături de Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Enel.

Proiectul AMBRA-E este coordonat de Enel X şi implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania şi România, urmând a fi finalizat până în 2022.

Staţiile de încărcare vor deveni parte a reţelei publice de infrastructură de încărcare a Enel X în Italia, Spania şi România, şi vor include modelele Quick (până la 22 kW AC), Fast (până la 50 kW DC fiecare) şi Ultra-Fast (până la 350 kW DC fiecare).

Întreaga reţea va fi accesibilă pentru utilizatorii înregistraţi prin aplicaţia Enel X Juice Pass, precum şi prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, în timp ce utilizatorii neînregistraţi vor efectua plăţi ad hoc.

Proiectul prevede o investiţie totală de 70,75 de milioane de euro, a cărei finanţare include 14,15 milioane de euro dintr-o finanţare acordată de Comisia Europeană prin INEA.

În plus, o parte din împrumutul de 115 milioane de euro semnat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în 2018 pentru instalarea a până la 14.000 de puncte de încărcare publice în toată Italia până în 2022 va fi angajată prin intermediul acestui proiect.