Comisia Naţională de Prognoză este încă optimistă: Creştere economică de 4,1% în 2020, salariul mediu de 3.300 de lei, în creştere cu 6%, numărul de angajaţi va depăşi 5,2 milioane. Asta înainte să apară coronavirus

Autor: Iulian Anghel 27.02.2020

Comisia de Prognoză îşi menţine optimismul în legătură cu economia: numărulde angajaţi va depăşi 5,2 milioane, iar salariul mediu net va întrece 3.300 de lei în 2020.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi-a menţinut prognoza de creştere economică pentru 2020 la 4,1% (PIB nominal de 1.140 miliarde de lei), în condiţiile în care industria, care a scăzut anul tecut cu peste 2%, este aşteptată să revină pe creştere în a doua parte a anului 2020. Însă, notează CNP:  există posibilitatea apariţiei unor efecte negative asupra recoltelor din acest an din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi, în plus, criza coronavirusului ar putea cântări şi ea în evoluţia economiei.

„La nivel sectorial, se estimează că industria va reveni în a doua parte a anului 2020 astfel încât pe ansamblu creşterea valorii adăugate brute să fie pozitivă. De asemenea construcţiile totale vor continua să se majoreze, dar cu o intensitate mai mică. În ceea ce priveşte sectorul terţiar, se mizează pe dezvoltarea serviciilor cu un aport sporit de valoare adăugată. Acest sector în ansamblu este în continuare principalul susţinător al creşterii economice. Există şi posibilitatea apariţiei unui risc generat din eventualele efectele asupra agriculturii pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile din acest an“, arată CNP.

Potrivit sursei citate, pe partea de formare a PIB, industria va creşte cu 2,9%, agricultura cu 2,5%, construcţiile cu 6,2% şi serviciile cu 4,2%. Salariul mediu va ajunge la 3.337 lei.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul final ar urma să crească cu 4,3%, în scădere de la 5,1% în 2029.

Investiţiile ar urma să avanseze cu 6,8%, de la o creştere cu două cifre în 2029,17,7%.

Potrivit Prognozei, criza coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile asupra cererii globale şi prin extensie asupra exporturilor României.

Comisia arată că există şi riscul majorării preţului la energie şi alte mărfuri fungibile, precum că este posibilă şi o volatilitate mai mare a pieţelor valutare ca urmare a decelerării creşterii economiei chineze.