Best of ZF Power Summit 2020. Nicolescu, Deloitte: România trebuie să capitalizeze oportunităţile uriaşe din tranziţia energetică. Câte staţii electrice producem, câte baterii? Asta trebuie să ne preocupe

Autor: Alex Ciutacu 29.02.2020

Obiectivul asumat la nivel european pentru anul 2050 privind eliminarea emisiilor de carbon se va traduce în investiţii anuale de 250 de miliarde de euro, potrivit unor calcule ale Deloitte şi Goldman Sachs.

Pentru a realiza tranziţia energetică şi pentru a atinge obiectivele asumate de Uniunea Europeană în privinţa schim­bărilor climatice sunt necesare investiţii de aproximativ 7 trilioane de euro, potrivit calculelor realizate de com­pania de audit şi consultanţă Deloitte, împreună cu o echipă a băncii ame­ricane Goldman Sachs, prezentate în cadrul ZF Power Summit 2020.

„Vorbim aici de 250 miliarde euro inves­tiţii anuale. Aceşti bani va trebui să fie daţi de cineva şi încasaţi de altcineva. Ce mă preocupă în acest moment este cât de pregătită este industria din România să capitalizeze aceste uriaşe oportunităţi. Câte staţii electrice producem noi? Câte baterii producem în România? Câte maşini electrice sau pe hidrogen producem în România? Noi vorbim de câteva zeci sau sute de milioane de euro anunţate pentru reconversia minerilor, dar astea sunt firimituri“, explică Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, lider pentru Europa Centrală, responsabil de industria gazelor naturale, petrolului şi pro­duselor chimice.